Dnevnik Mihaila Valtrovića

 

U Narodnom muzeju se čuvaju 4 sveske dnevnika Mihaila Valtrovića. Ovde objavljujemo dva lista iz jedne od svezaka:

Opis mitropolitske mitre (kapa/kruna koju nosi Pravoslavni Arhijereji na glavi tokom bogosluženja), koja se u trenutku beleženja stranica Valtrovićevog dnevnika (25. septembar 1881. godine) nalazila u Sabornoj crkvi u Karlovcima. Zvezda mitre kao i ukrasi su izrađeni od pozlaćenog srebra. Na slici su prikazani delovi ukrasa krune rađeni tehnikom filigrana i emajla, kao i natpis koji se nalazio na obruču.

 

 

 

 

 

 

Opis panagijara iz manastira Krušedol (12. oktobar 1885. godine), od pozlaćenog srebra na kome je takođe upotrebljena tehnika filigrana i emajla.

 

 

 

 

 

 

Mihailo Valtrović (1839–1915)

1881–1905.
Valtrović je bio prvi profesor arheologije na Velikoj školi, utemeljivač srpske arheologije i muzeologije, član Srpske kraljevske akademije, prvi upravnik Narodnog muzeja od razdvajanja sa Narodnom bibliotekom. Osnivač je Srpskog arheološkog društva 1883, i pokretač prvog stručnog časopisa Starinar, čiji je i urednik od 1884. do 1907. godine. Kao čuvar Narodnog muzeja, Valtrović postavlja temelje Muzeja kao moderne ustanove zaštite kulturnog nasleđa. Sa obrazloženjem da se „stane na put… samovoljnom uništavanju starina i njihovom izvozu van zemlje“, Valtrović podnosi Projekat zakona o istorijskim i umetničkim starinama u Srbiji. Već 1882. godine priređuje prvu javnu izložbu skulptura Petra Ubavkića, a krajem iste godine, na vest o smrti Katarine Ivanović, izlaže 23 njene slike.Pored „stručnog spiska“ svih predmeta, Valtrović nije zapostavljao ni pripremu stručnog kataloga za muzejsku publiku  Početkom 1900, Muzej dobija i zvanično odobrenje za realizaciju izložbi i štampanje kataloga, a prvi stručni katalog bio je Opis stvari iz zaostavštine Vuka Stefanovića Karadžića. Početkom 1904. godine, dugogodišnji radovi na stalnoj postavci su okončani, te je i Muzej uključen u program proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Pročitajte više