Обележавајући стогодишњицу настанка, слика „Берба“ Саве Шумановића биће изложена у атријуму Народног музеја у Београду од 16. до 26. новембра. Након комплексног процеса конзервације и рестаурације који је трајао више година, посетиоци ће имати прилику да виде прво монументално дело Саве Шумановића у његовом оригиналном сјају.

За све оне који би желели да сазнају више о слици „Берба“ и Сави Шумановићу, Народни музеј у Београду је организовао и предавање из атељеа за конзервацију и рестаурацију: рестауратори који су реализовали комплексан рестаураторски подухват ће о читавом поступку и изазовома са којима су се сусрели говорити 18. новембра у 18 часова.

Слика „Берба“ Саве Шумановића настала је током његовог првог боравка у Паризу (јесен 1920 – лето 1921), једне од стваралачки најплоднијих година овог уметника.  На основама ове фигуралне иконографије, варијација винограда и берби, тема „брање грожђа“, посебно последњих година уметниковог живота, постаће омиљени жанр мотив коме ће се Шумановић стално враћати.

Слика представља синтезу и јединствену модификацију различитих париских искустава, од конструктивистичког утицаја Пола Сезана, елемената Пикасовог синтетичког кубизма, до једне потпуно другачије композиционе схеме успостављене на традицији и класицизму Пусена и Енгра, чиме ће Шумановић означити почетак своје нове, неокласицистичке фазе.

Пасторална, готово идилична сцена са волуминозно хероизираним фигурама у пејзажу, ренесансна чистоћа и хармонија целине, доприносе томе да се нагласи тенденција ка афирмацији живота с једне стране, а с друге, ка ревитализацији традиционалних, класицистичких вредности. Пуне, скулпторалне, као од камена клесане масе пренаглашених димензија, равнотежа хоризонтала, вертикала и дијагонала, контрасти светлости и сенки, топлих и хладних тонова, потенцирају рационалну функционалност пластичких вредности, синтетичност и монументално експресивну димензију једног од најрепрезентативнијих Шумановићевих дела. По повратку из Париза, већ 1922. године на Петој југословенској уметничкој изложби композицију Берба, уз још три Савина рада, откупљује Министарство просвете и уступа је Народном музеју у Београду.

Сви заинтересовани ће до 26. новембра моћи да искористе јединствену прилику за упознавање и особито уживање у једном од најерепрезентативнијих Шумановићевих дела.