Изузетном музеју потребна је подршка изузетних пријатеља.

Друштво пријатеља Народног музеја, чији рад Музеј жели да обнови, окупиће поново најверније и посебне пријатеље и партнере у заједничком циљу да се вредно и велико културно наслеђе које чувамо учини живим и приступачним јавности. Друштво пријатеља ће својим волонтерским ангажовањем помоћи остваривању бројних задатака музеја, унапређењу редовне стручне делатности и програма. Подршка и прилози Друштва пријатеља увек су били изузетно цењени и вредновани – Народни музеј развио се у симбол културе Србије, захваљујући и активностима добротвора и заштитника, пријатеља музеја.

Друштво пријатеља Народног музеја било је најстарије такво у Србији. Основано 1960. Године, имало је више од три деценије виталну улогу у раду Музеја. Страст и посвећеност појединаца, попут дугогодишњег преседника Друштва, Кристе Ђорђевић, омогућили су богаћење музејских колекција, реализацију посебних програма, обележавање важних момената у историји музеја и култури Србије. Друштво је било покренуло и издавање Гласника Друштва пријатеља Народног музеја, који је био посвећен популарисању културне баштине, као и вишедеценијском раду Друштва, његовим доброчинитељима и поштоваоцима, који су се посветили добробити и уживању будућих генерација. На жалост, с новим приликама 1990-тих, активност Друштва се постепено гасила и од 2000. године удружење престаје да постоји.

Друштво пријатеља Народног музеја формира се као подршка програмима музеја, обезбеђењу услова за чување и представљање фонда, новим аквизицијама, помоћ у финансирању програма и пројеката, у конзервацији, приликом увођења нових технологија и друго.Чланство ће уживати посебне погодности – биће организовани посебни програми, ексклузивна предавања, стручна вођења, приватне посете делатностима „иза сцене”, бесплатне улазнице у Музеј, попусти на музејска издања, коришћење музејске библиотеке и друго.

Прочитајте више