Nova stalna postavka

Nova stalna postavka muzeja obuhvata ogromni hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja, postavka je raspoređena na 5000m² izložbenog prostora. Predstavljajući čitav fond Narodnog muzeja, pažljivo odabrani eksponati, kao i postavka u celini svedoči o izuzetnim arheološkim istraživanjima, predvođenim stručnjacima Narodnog muzeja, o vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki, a istovremeno nelinearno i pravolinijski, vodiće posetioca od praistorije do savremene umetnosti.

Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u čemu su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić,  bilo je nastojanje da se uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, omogući otvoreni uvid u umetnost i prošlost. Ponovnim otvaranjem, osnaženih kapaciteta, Narodni muzej stremi da bude aktivna i savremena ustanova koju istovremeno odlikuju i tradicionalnosti i otvorenost i fleksibilnost. Nastojali smo da postavka bude jasno čitljiva i razumljiva posetiocima, sa svešću da je Narodni muzej jedno od retkih mesta gde je moguće ostvariti neposredan kontakt sa kulturnim dobrima – dobrima koja u sebi nose različite vrednosti od istorijskih, kulturnih, preko estetskih i naučnih, sve do ekonomskih i simboličnih.

Kroz samu stalnu postavku se prepliću rezultati svih muzejskih delatnosti i aktivnosti, od istraživanja i konzervacije do interpretacije i edukacije. Narodni muzej je živ organizam, pulsirajući centar koji u velikoj meri čine upravo ljudi koji u njemu rade i koji su njemu nekada radili.

Sa željom da Muzej bude što pristupačniji za sve posetioce, nastojali smo da uz vizuelni sklad i prateći materijal u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja omogućimo, najpre prijatan boravak u muzeju, ali i priliku za otkrivanje, saznanje, učenje i uživanje.

Prizemlje

U prostoru atrijuma su predstavljene arheološke zbirke Narodnog muzeja koje obuhvaju hronološki raspon od paleolita do antičke grčke i dominantne rimske kulture i umetnosti.

Stalna postavka ima za cilj da nelinearno predstavi kultureu hronološkom sledu, a za postavku je izdvojen kako reprezentativni materijal tako i onaj karakterističan koji na slikovit i jezgrovit način govori o svakodnevnom životu u paleolitu, mezolitu, neolitu, bronzanom, gvozdenom dobu, rimskom i kasnoantičkom periodu.

Kako izložbeni prostor atrijuma nije dovoljno prostran da bi se kroz brojne i raznovrsne tematske celine predstavile sve zanimljive i pažnje vredne pojave pored predstavljanja celina opredeljenih od strane kustosa načinom izlaganja, dizajnom, osvetljenjem ili na neki drugi način akcentovani su fenomeni kao što su kultura Lepenskog Vira, neolitizacija, pojava najstarije metalurgije bakra, značaj i funkcije ovdašnjih rimskih provincija u strukturi Rimskog carstva sa osvrtom na poreklo određenog broja rimskih careva.

Prvi sprat

U prostorijama u kojima su izloženi srednjovekovni predmeti kroz deset tematskih celina predstavljen je period od sredine ranog srednjeg veka,  do Prvog srpskog ustanka.

Reč je o izuzetnom, veoma raznorodnom materijalu u koji spadaju nakit, keramika, ikone, freske i kopije fresaka, masivna kamena plastika, bogoslužbeni predmeti i predmeti primenjene umetnosti, koji na dinamičen način svedoče i upoznaju posetioce sa uzbudljivim srednjim vekom na tlu današnje Srbije.

U drugom delu izložbenog prostora na prvom spratu nalaze se sale u kojima su  izložena dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka.

U poslednjem segmentu na ovom nivou, posetioci mogu da vide izbor crteža i grafika stranih i domaćih autora. Ovaj deo postavke će se zbog ograničenih mogućnosti za izlaganje radova na papiru, na nekoliko meseci menjati.

Drugi sprat

Izložbeni prostor na drugom spratu čine tri celine. Od toga dve čine sastavni deo stalne postavke u okviru koje će biti izložena dela stranih umetnika i dela iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka. Treću celinu, čini Velika sala, prostor koji se koristi za realizaciju tematskih izložbi kako Narodnog muzeja tako i drugih muzejskih ustanova.

Među segmentima stalne postavke često najatraktivniji posetiocima je deo u kojem su izložena dela stranih umetnika. Ova izuzetna kolekcija predstavljena je kroz slike i pastele, kao i manjim brojem skulptura koje korespondiraju sa odabranim slikama.

Zbirka jugoslovenskog slikarstva 20. veka predstavljena je sa bezmalo 200 dela raznorodnih stilskih pravaca.  Uz uživanje u slikarstvu, posetioci u ovim izložbenim salama mogu da se upoznaju sa izborom skulpture, koja na  adekvatan način dopunjuje sa postavku čineći s njom jedinstvenu celinu.

Pročitajte više