Onlajn izložba moderne umetnosti:
Ćin: Terakota ratnici – od prošlih vremena sve do danas

 

Tokom duge istorije kineske civilizacije, drevni narod Ćin je u 3. veku pre nove ere sabirao mudrost sveta i uvodio inovacije. Vrhunske zanatlije napravile su ratnike i konje od terakote za Mauzolej kineskog cara Ćin Ši Huanga – istorijsko i kulturno blago univerzalnog značaja, koje je ostavilo snažan uticaj na čitav svet. Upravo u vreme kineske Nove godine (Nove godine po lunarnom kalendaru), Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji će 12. februara 2021. godine, uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, zvanično pokrenuti onlajn izložbu moderne umetnosti pod nazivom Ćin – Terakota ratnici – od prošlih vremena sve do danas.

Glavna tema izložbe su ratnici od terakote cara Ćin Ši Huanga, kao i prikupljanje istorijskih činjenica, nasleđa, umetnosti, kulturnog stvaralaštva i integrisanje različitih kulturnih elemenata, poput kineske Nove godine, srpskih običaja, kao i narodnih običaja provincije Šansi. Ova izložba se sastoji iz delova poput tradicionalnog svitka sa slikama koji se pred Vama otvaraju i nižu, polako pripoveda prošlost i sadašnjost ratnika od terakote. Sadržaj izložbe je grupisan u sedam kategorija:

Plime i oseke istorije

U poseti istorijskim mestima

Drevne umetničke tehnike

Kineska i zapadna umetnost

Na putu za Ćin

Kroz prošlost do sadašnjosti

Neobični ritmovi

Povezujući otkriće i prošlost ratnika od terakote, njihovo stvaralaštvo i tehnologiju, sa savremenom tehnologijom i inovativnim tehnikama, dočarava se veličanstveni šarm ratnika od terakote.

Izložbu „nosi“ internet uz podršku tehnologije, pažljivo je kreiran onlajn sadržaj sa elementima kulture i turizma – time stvarajući sveobuhvatno i interaktivno izložbeno iskustvo, „oživljavajući ratnike od terakote“ i prateći Vas kroz vreme i prostor za vreme epidemije, a sve sa ciljem da uživate u jedinstvenoj kineskoj novogodišnjoj „onlajn“ gozbi sa karakteristikama provincije Šansi. Vreme trajanja izložbe je od početka kineske Nove godine do aprila 2021. godine

 

Onlajn izložbi možete pristupiti putem sledećeg linka:

http://srb-qin.topartsintermational.com/

…ili skeniranjem QR koda:

 

 

 

 

 

…započeti svoje putovanje kroz izvanrednu izložbu!

Ostanite u toku!