Izložba

KOSTA HAKMAN – PRIZORI SVAKODNEVICE

Velika galerija Narodnog muzeja Srbije

17. novembar 2022. – 15. januar 2023.

 

U Narodnom muzeju Srbije se u četvrtak, 17. novembra 2022. u 19 časova svečano otvara izložba KOSTA HAKMAN – PRIZORI SVAKODNEVICE. Umetnika koji je aktivno stvarao od dvadesetih do početka šezdesetih godine 20. veka predstavljamo kroz tematsku raznovrsnost njegovog stvaralačkog izraza izborom radova sa težištem na umetnikovim najplodnijim stvaralačkim godinama međuratnog perioda. Ne držeći se strogo hronološkog redosleda, izložba je zamišljena u pet celina : autoportreti, mrtve prirode, pejzaži, slika grada i privatni prostori kroz koje se može sagledati umetnikovo promišljanje datih tema i motiva koji kontinuirano postoje u različitim periodima njegovog stvaranja. Istovremeno, ideja autorki izložbe Jasmine Cukić i Lidije Ham Milovanović je pozicioniranje Koste Hakmana u širi kontekst aktuelnih jugoslovenskih i evropskih modernističkih stremljenja, jednako kao i u  kulturne okvire epohe u kojoj je živeo i radio, a koji su na različite načine odredili njegovo stvaralaštvo.

Među odabranih 50 radova koji će posetioci do 15. januara moći da vide u Narodnom muzeju Srbije, pored radova iz Narodnog muzeja Srbije nalaze se i radovi iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu, Narodnog muzeja u Smederevskoj palanci, Medija centra „Odbrana“, Biblioteke grada Beograda i  Fakultet likovnih umetnosti. Među izloženim slikama, znatan je broj Hakmanovih radova koji se nalaze u privatnom vlasništvu, što izložbu čini jedinstvenom mogućnošću za uvid u značajna dela koja se ne čuvaju u muzejskim ustanovama.

Kako je retrospektivna izložba Koste Hakmana priređena daleke 1988. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a njegovo stvaralaštvo poslednji put izlagano u Spomen-zbirci Pavle Beljanski 2011, izložba u Narodnom muzeju Srbije je prilika da se njegov slikarski opus, uz potvrđenu  valorizaciju i aktuelnu kontekstualizaciju, iznova sagleda.