Izložba 100 godina Trebeništa (100 Years of Trebenishte) nastala je kao rezultat razgovara, saradnje i želje tri velike i značajne institucije – Nacionalnog arheološkog instituta sa muzejem Bugarske akademije nauka (NAIM BAN), Arheološkog muzeja Republike Severne Makedonije u Skoplju i Narodnog muzeja u Beogradu da obeleže stogodišnjicu otkrića nekropole Gorenci nedaleko od Ohridskog jezera, koja je u literaturi poznata kao nekropola Trebenište.
Nekropolu su slučajno otkrili 1918. godine bugarski vojnici tokom završnih ratnih operacija u Makedoniji. Ovaj materijal (grobovi I–VII) se čuva u Nacionalnom arheološkom institutu sa Muzejom bugarske Akademije nauka u Sofiji. U periodu od 1930. do 1938/9. godine akademik Nikola Vulić je radio prva sistematska istraživanja nekropole (grobovi VIII–XIII i tzv. Siromašni grobovi), a nalazi sa ovih istraživanja danas se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Materijal sa kasnijih istraživanja, iz 1953/1954. i 1972. godine, sa lokaliteta Suva Češma, Tri Čeljusti i Vrtuljka (tzv. Siromašni grobovi) kao i sa najnovijih istraživanja Gorne Porte u Ohridu iz 2002. godine koji je uključen u okviru ove izložbe, čuva se u muzejima u Skoplju i Ohridu.
Izložbu prati i bogato ilustrovana monografija na engleskom jeziku čiji su autori brojni stručnjaci iz Bugarske, Severne Makedonije, Srbije i Češke, koja je ujedno i katalog izložbe.

Izložba 100 godina Trebeništa (100 Years of Trebenishte) je značajna i važna međunarodna izložba u okviru koje se prvi put predstavlja zajedničko kulturno blago i promoviše kulturna saradnja zemalja zapadnog Balkana.
Svečno otvranje izložbe je u Arheološkom muzeju Makedonije 14. marta 2019. godine u 19 časova, a publici je dostupna od 15. marta do 31. avgusta 2019. godine.