Изложба 100 година Требеништа (100 Years of Trebenishte) настала је као резултат разговара, сарадње и жеље три велике и значајне институције – Националног археолошког института са музејем Бугарске академије наука (НАИМ БАН), Археолошког музеја Републике Северне Македоније у Скопљу и Народног музеја у Београду да обележе стогодишњицу открића некрополе Горенци недалеко од Охридског језера, која је у литератури позната као некропола Требениште.
Некрополу су случајно открили 1918. године бугарски војници током завршних ратних операција у Македонији. Овај материјал (гробови I–VII) се чува у Националном археолошком институту са Музејом бугарске Академије наука у Софији. У периоду од 1930. до 1938/9. године академик Никола Вулић је радио прва систематска истраживања некрополе (гробови VIII–XIII и тзв. Сиромашни гробови), а налази са ових истраживања данас се чувају у Народном музеју у Београду. Материјал са каснијих истраживања, из 1953/1954. и 1972. године, са локалитета Сува Чешма, Три Чељусти и Вртуљка (тзв. Сиромашни гробови) као и са најновијих истраживања Горне Порте у Охриду из 2002. године који је укључен у оквиру ове изложбе, чува се у музејима у Скопљу и Охриду.
Изложбу прати и богато илустрована монографија на енглеском језику чији су аутори бројни стручњаци из Бугарске, Северне Македоније, Србије и Чешке, која је уједно и каталог изложбе.

Изложба 100 година Требеништа (100 Years of Trebenishte) је значајна и важна међународна изложба у оквиру које се први пут представља заједничко културно благо и промовише културна сарадња земаља западног Балкана.
Свечно отврање изложбе је у Археолошком музеју Македоније 14. марта 2019. године у 19 часова, а публици је доступна од 15. марта до 31. августа 2019. године.