Експонати из колекције Народног музеја изложени су и као позајмице на неколико актуелних изложби:

Дан вредан века – Палата Србије

У оквиру изложбе Дан вредан века која је отворена 01. децембра у Палати Србије, а у организацији Музеја Југославије, поводом 100. годишњице од уједињења Срба, Хрвата и Словенаца,  Народни музеј у Београду учествује у поставци позајмицаом 18 радова међу којима су слике Ивана Грохара, скулптуре Ивана Мештровића, уље на платну Ивана Тишова. Изложба се уз претходну најаву може посетити викендом.

Марко Челебоновић (1902–1986) –Галерија САНУ

У току је ретроспективна изложба Марко Челебоновић (1902–1986) у Галерији САНУ, у оквиру које је изложено и пет Челебоновоћевих радова из колекције Народног музеја у Београду, насталих између 1930 и 1935. године.  Изложба ће бити отворена до 30. јануара 2019. године. У сталној поставци Народног музеја, налази се неколико кључних Челебоновићевих радова, попут монументалног платна Породица (Група) из 1937.

Владимир Бецић – Галерија „Кловићеви двори“ (Загреб)

За изложбу Владимир Бецић која је отворена у Галерији Кловићеви двори у Загребу од 6. децембра до  10. марта, Народни музеј у Београду је уступио уметников Аутопортрет. У сталној поставци Народног музеја може се погледати Бецићев рад Дечак са хлебом. Вреди подсетити да је у Загребу у Умјетничком павиљону у току изложба посвећена Влаху Буковцу, у чијој поставци такође учествује Народни музеј са шест Буковчевих слика. Поставка се може видети до 06. јануара.