Eksponati iz kolekcije Narodnog muzeja izloženi su i kao pozajmice na nekoliko aktuelnih izložbi:

Dan vredan veka – Palata Srbije

U okviru izložbe Dan vredan veka koja je otvorena 01. decembra u Palati Srbije, a u organizaciji Muzeja Jugoslavije, povodom 100. godišnjice od ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca,  Narodni muzej u Beogradu učestvuje u postavci pozajmicaom 18 radova među kojima su slike Ivana Grohara, skulpture Ivana Meštrovića, ulje na platnu Ivana Tišova. Izložba se uz prethodnu najavu može posetiti vikendom.

Marko Čelebonović (1902–1986) –Galerija SANU

U toku je retrospektivna izložba Marko Čelebonović (1902–1986) u Galeriji SANU, u okviru koje je izloženo i pet Čelebonovoćevih radova iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, nastalih između 1930 i 1935. godine.  Izložba će biti otvorena do 30. januara 2019. godine. U stalnoj postavci Narodnog muzeja, nalazi se nekoliko ključnih Čelebonovićevih radova, poput monumentalnog platna Porodica (Grupa) iz 1937.

Vladimir Becić – Galerija „Klovićevi dvori“ (Zagreb)

Za izložbu Vladimir Becić koja je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od 6. decembra do  10. marta, Narodni muzej u Beogradu je ustupio umetnikov Autoportret. U stalnoj postavci Narodnog muzeja može se pogledati Becićev rad Dečak sa hlebom. Vredi podsetiti da je u Zagrebu u Umjetničkom paviljonu u toku izložba posvećena Vlahu Bukovcu, u čijoj postavci takođe učestvuje Narodni muzej sa šest Bukovčevih slika. Postavka se može videti do 06. januara.