Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ЗБРКА У МУЗЕЈУ, Зефирино Граси

25.10.2019. u 19:00

У оквиру Сајма књига 25.октобра у 19 часова у сали „Добрица Ерић“, одржаће се представљање новог необичног издања Народног музеја и Завода за уџбенике. За књигу „Збрка у музеју“ аутора Зефирина Градија, главног и одговорног уредника Политикиног забавника и Петра Петровића, саветника у Народном музеју, верује се да ће изазвати велико интересовање младих а и оних старијих читалаца и љубитеља уметности и музеја.

О књизи ће говорити и др Лидија Мереник, професор на Филозофском факултету у Београду и Лидија Хам Миловановић, више кустор испред Одељења за рад са публиком и односе са јавношћу Народног музеја.

Књига ће се убрзо по представљању наћи и на продају и у Народном музеју.

Народни музеј у Београду најзначајнија је установа културе на нашим просторима, иако ће за ту ласкаву титулу бити још кандидата – Народна библиотека, Универзитет у Београду, па и Матица српска у Новом Саду.
Народни музеј је основао Јован Стерија Поповић, видећете његов портрет у овој књизи, још далеке 1844. године.

Прво име музеја било је Музеј Сербски.
Четири збирке Народног музеја: праисторија, антика, средњи век и нови век чувају преко 400 хиљада експоната о којима брине више од 150 запослених. У њему влада прави музејски ред! Кустости музеја, струћњаци за своје обасти брину о експонатима, проучавају их и истражују околности у којима су настали. Други запослени брину о безбедности, трећи о њиховој стручној заштити… Све то, како би посетиоци имали што потпунију слику о нашем културном, историјском и уметничком наслеђу.

А да ли у Народном музеју може да настане и нека збрка?! Може, али само у  нашој машти! Управо смо то хтели да дочарамо овом књигом! Забавна је, али уз то и поучна, пошто се пред читаоцем отвара могућност да уз забаву по нешто и научи о вредном сликарском благу похрањеном у Народном музеју у Београду. На 15 табли налазе се постигнућа наших највећих мајстора сликарског умећа, али и могућност да се види каква би то збирка била када би се та дела на занимљив начин помешала.
Већ на следећој страници отварају се врата ове неочекиване уметничке играрије.

Детаљи

Датум:
25.10.2019.
Време:
19:00