Народни музеј Србије у уторак 10. маја обележио је 178 година постојања, а први пут са новим именом, као Народни музеј Србије. Основан давне 1884. године указом тадашњег министра просвете Јована Стерије Поповића, Народни музеј мењао је имена и здања, али су препознавање значаја прикупљања и чувања значајних сведочанства материјалне културе из прошлих епоха као и брига и представљање културног наслеђа остали заједнички именитељи свих 178 година његовог постојања. Директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић осврнула се тим поводом на достигнућа у претходној години, изложбе које смо успешно реализовали, као и на повећање видљивости програма Народног музеја и повратак публике у музејски простор након, свима изазовне, 2021. године.

Дан Народног музеја Србије био је прилика и да се захвалимо свима који су нам помогли у том периоду, и допринели остваривању наших циљева у очувању, презентовању и обогаћивању културне баштине. Поред државних установа са којима гајимо дугогодишњу међуинституционалну сарадњу дародавци и дарови су одувек обогаћивали музејске колекције и завређивали посебну захвалност, као и компаније и појединци који нам несебично помажу при реализацији разноврсних пројеката и музејских програма. Плакете за радне јубилеје примиле су и наше драге колеге, као и колеге које су прошле године отишле у пензију.

Традиционално, као и претходних година Дан музеја обележили смо и отварањем изложбе: „FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Жена на Балкану у античком добу“ ауторке музејске саветнице Деане Ратковић и четири музејске саветнице из Одељења за археологију – Вере Крстић, Татјане Цвјетићанин, Веселинке Нинковић и Мирјане Глумац кроз разноврсне предмете, од оних за свакодневну употребу – преслица, играчака, посуђа, преко разноврсног накита, лекарских инструмената, скулптура или епиграфских споменика на живописан начин прича различите приче о женама у античком добу. Изложбу је свечано отворила потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакавши да је изложба FEMINA BALCANICA добар пример разноврсности културног блага Србије.