Narodni muzej Srbije u utorak 10. maja obeležio je 178 godina postojanja, a prvi put sa novim imenom, kao Narodni muzej Srbije. Osnovan davne 1884. godine ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, Narodni muzej menjao je imena i zdanja, ali su prepoznavanje značaja prikupljanja i čuvanja značajnih svedočanstva materijalne kulture iz prošlih epoha kao i briga i predstavljanje kulturnog nasleđa ostali zajednički imenitelji svih 178 godina njegovog postojanja. Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković osvrnula se tim povodom na dostignuća u prethodnoj godini, izložbe koje smo uspešno realizovali, kao i na povećanje vidljivosti programa Narodnog muzeja i povratak publike u muzejski prostor nakon, svima izazovne, 2021. godine.

Dan Narodnog muzeja Srbije bio je prilika i da se zahvalimo svima koji su nam pomogli u tom periodu, i doprineli ostvarivanju naših ciljeva u očuvanju, prezentovanju i obogaćivanju kulturne baštine. Pored državnih ustanova sa kojima gajimo dugogodišnju međuinstitucionalnu saradnju darodavci i darovi su oduvek obogaćivali muzejske kolekcije i zavređivali posebnu zahvalnost, kao i kompanije i pojedinci koji nam nesebično pomažu pri realizaciji raznovrsnih projekata i muzejskih programa. Plakete za radne jubileje primile su i naše drage kolege, kao i kolege koje su prošle godine otišle u penziju.

Tradicionalno, kao i prethodnih godina Dan muzeja obeležili smo i otvaranjem izložbe: „FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Žena na Balkanu u antičkom dobu“ autorke muzejske savetnice Deane Ratković i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju – Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac kroz raznovrsne predmete, od onih za svakodnevnu upotrebu – preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu. Izložbu je svečano otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakavši da je izložba FEMINA BALCANICA dobar primer raznovrsnosti kulturnog blaga Srbije.