O zbirci

 

Arheološki predmeti opredeljeni u period od 1. do 4. veka, darodavci su decenijama otkupljivali od lokalnog stanovništva na Kosmaju, jednog od najznačajnijih rudničkih oblasti srebronosne rude olova i gvožđa rimske Imperije. Većina otkupljenih darova potiče iz devastiranih nekropola.

Dr Sofija Todorović-Dunjić po svojoj i želji pokojnog supruga dr Milojka Dunjića, poklanja u avgustu 1976. godine zbirku rimskih arheoloških predmeta Narodnom muzeju u Beogradu, koje su decenijama otkupljivali od lokalnog kosmajskog stanovništva. Hronološki su opredeljeni u period od 1. do 4. veka, odnosno u vreme intenzivne ekspoatacije kosmajskih rudnika. Smatra se da većina potiče iz grobova devastiranih nekropola između Stojnika, Baba, Guberevca i Parcana.

Pokloni iz Zbirke-legata Dunjić, keramičke, staklene posude, svetiljke, toaletni pribor, medicinski i farmaceutski instrumenti, nakit, delovi vojne opreme, mahom su proizvod lokalnih radionica rađeni po uzoru na importovane primerke. Od velikog su značaja za dalja istraživanja kosmopolitske kosmajske oblasti, upotpunjujući naša saznanja o svim aspektima života na prostoru carskog rudnika.

 

Kustos: dr Mirjana Glumac, muzejski savetnik

m.glumac@narodnimuzej.rs

Pročitajte više