Хронолошки оквири

Збирка римског царског периода садржи предмете из времена римске доминације на територији Балкана, од 1. века пре н. е. до почетка 4. века н. е.

Формирање фонда

Формирање фонда Збирке одвијало се кроз откупе, поклоне, а значајним делом и археолошким ископавањима локалитета Виминацијум (Костолац), Сингидунум (Београд), Маргум (Дубравица) и многих других.

Римски империјализам

Римска превласт на територији Србије остварена је најпре подизањем војних утврђења – успостављањем утврђене границе на Дунаву – и развојем мреже путева, иза чега је уследило прерастање махом аутохтоних насеља у градове са римским обележјима. Све те промене, присуство војске, те однос аутохтоног и римског културног утицаја, огледају се у сачуваним предметима.

Артефакти

Збирка садржи бројна ремек-дела римске уметности, вајарства и примењене уметности – колекције сребрног и златног накита, сребрног посуђа, камеја, гема, као и ситне бронзане пластике. Издвајају се предмети из оставе сребрног посуђа из Јабучја, остаци цеви оргуља од сребра и кости из Голупца, те дела римске портретне уметности – портрет Трајановог оца са Трајановог моста код Костола и бронзана статуета Херакла из Тамнића код Неготина. Бројни су и предмети за свакодневну употребу: бронзане, стаклене и керамичке посуде, светиљке, делови намештаја.

Римска војска

Предмети војног карактера, посебно они ношени на војним свечаностима, одраз су значаја који је римска војска имала у провинцији Горњој Мезији (централна Србија). Такви су посебно сребрни војни појас из Текије, парадни шлемови-маске из Костола и Смедерева и пекторал из Ритопека.

Кустос: мр Деана Ратковић, музејски саветник

d.ratkovic@narodnimuzej.rs

Прочитајте више