Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Autorsko vođenje kroz izložbu skulptura Ivana Meštrovića

1. februara u 17:00 - 17:30

|Recurring Događaj (See all)

One event on 01.02.2020. at 16:00

Posetioce će kroz postavku voditi autorka izložbe muzejski savetnik Vera Grujić.

Tokom decembra i januara posetioci Narodnog muzeja će imati priliku da posete i uživaju u postavci koju čini četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara. Sve skulpture izložene u Velikoj galeriji na drugom spratu centralnog muzejskog zdanja, potiču iz kolekcije Narodnog muzeja u kojem se čuva ukupno osamdeset radova Ivana Meštrovića, vajara čija je umetnička slava daleko prevazišla granice Jugoslavije, osnovane 1918. godine kao državne zajednice Srba, Hrvata i Slovenaca, a u čijem je formiranju i sam Meštrović aktivno učestvovao. Najveći broj izloženih vajarskih ostvarenja, uglavnom nastalih pre Prvog svetskog rata, čine tzv. Vidovdanski fragmenti. Skulpture izvajane za nerealizovanu monumentalnu arhitektonsko-skulptorsku celinu Vidovdanski hram, stvorene su u periodu burnih istorijskih dešavanja, obeleženom umetnikovom privrženošću ideji kulturnog i političkog jedinstva i oslobođenju južnoslovenskih naroda. Izložene skulpture su najvećim delom nastale između 1908. i 1910. godine, dok je drvena maketa Vidovdanskog hrama, koja se danas čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu napravljena 1912. godine.

Vajarska ostvarenja Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja predstavljaju značajnu celinu koja svedoči o ranijem periodu njegovog stvaralaštva povezanog sa delom opusa inspirisanog tragedijom i herojstvom junaka opevanih u srpskoj narodnoj poeziji. Ove skulpture su rađene u širokom rasponu stilskih osobenosti, od realizma, preko reminiscencija na antičku plastiku, zatim punih, napetih, nekad barokno energizovanih, ekspresivnih vitalnih formi, kao i radova sa izraženom secesijskom stilizacijom.

Pored skulptura koje imaju angažovani karakter izveo je i niz portreta ličnosti koje su obeležile prve decenije 20. veka u različitim sferama života, poput Kralja Petra, Nikole Pašića, Milenka Vesnića, Jovana Dučića i drugih, tako da ovaj deo Meštrovićevog bogatog i raznovrsnog stvaralaštva, koji se čuva u zbirci Narodnog muzeja, u okviru kojeg je i nekoliko remek-dela jugoslovenske skulpture, danas predstavlja svedočanstvo o jednom vremenu, o njegovim estetskim i političkim idejama i idealima. Posetioci Narodnog muzeja će tokom trajanja izložbe, čiji je autor muzejski savetnik Vera Grujić, utorkom u 12 i subotom u 17 časova moći da prisustvuju stručnim vođenjima kroz izložbu skulptura Ivana Meštrovića, uz mogućnost najave grupnih poseta sa vođenjem na adresu edukacija@narodnimuzej.rs. U okviru pratećih programa izložbe posetioce očekuju i tematska predavanja i radionice za najmlađu muzejsku publiku, kojima ćemo, verujemo, omogućiti zainteresovanima da se na različite načine upoznaju sa značajnom celinom impozantnog opusa Ivana Meštrovića.

Detalji

Datum:
1. februara
Vreme:
17:00 - 17:30
Događaj kategorija: