Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Ауторско вођење кроз изложбу скулптура Ивана Мештровића

01.02.2020. u 17:00 - 17:30

|Recurring Догађај (See all)

One event on 01.02.2020. at 16:00

Посетиоце ће кроз поставку водити ауторка изложбе музејски саветник Вера Грујић.

Tоком децембра и јануара посетиоци Народног музеја ће имати прилику да посете и уживају у поставци коју чини четрдесет скулптура најистакнутијег југословенског вајара. Све скулптуре изложене у Великој галерији на другом спрату централног музејског здања, потичу из колекције Народног музеја у којем се чува укупно осамдесет радова Ивана Мештровића, вајара чија је уметничка слава далеко превазишла границе Југославије, основане 1918. године као државне заједнице Срба, Хрвата и Словенаца, а у чијем је формирању и сам Мештровић активно учествовао. Највећи број изложених вајарских остварења, углавном насталих пре Првог светског рата, чине тзв. Видовдански фрагменти. Скулптуре извајане за нереализовану монументалну архитектонско-скулпторску целину Видовдански храм, створене су у периоду бурних историјских дешавања, обележеном уметниковом приврженошћу идеји културног и политичког јединства и ослобођењу јужнословенских народа. Изложене скулптуре су највећим делом настале између 1908. и 1910. године, док је дрвена макета Видовданског храма, која се данас чува у Народном музеју у Крушевцу направљена 1912. године.

Вајарска остварења Ивана Мештровића из збирке Народног музеја представљају значајну целину која сведочи о ранијем периоду његовог стваралаштва повезаног са делом опуса инспирисаног трагедијом и херојством јунака опеваних у српској народној поезији. Ове скулптуре су рађене у широком распону стилских особености, од реализма, преко реминисценција на античку пластику, затим пуних, напетих, некад барокно енергизованих, експресивних виталних форми, као и радова са израженом сецесијском стилизацијом.

Поред скулптура које имају ангажовани карактер извео је и низ портрета личности које су обележиле прве деценије 20. века у различитим сферама живота, попут Краља Петра, Николе Пашића, Миленка Веснића, Јована Дучића и других, тако да овај део Мештровићевог богатог и разноврсног стваралаштва, који се чува у збирци Народног музеја, у оквиру којег је и неколико ремек-дела југословенске скулптуре, данас представља сведочанство о једном времену, о његовим естетским и политичким идејама и идеалима. Посетиоци Народног музеја ће током трајања изложбе, чији је аутор музејски саветник Вера Грујић, уторком у 12 и суботом у 17 часова моћи да присуствују стручним вођењима кроз изложбу скулптура Ивана Мештровића, уз могућност најаве групних посета са вођењем на адресу edukacija@narodnimuzej.rs. У оквиру пратећих програма изложбе посетиоце очекују и тематска предавања и радионице за најмлађу музејску публику, којима ћемо, верујемо, омогућити заинтересованима да се на различите начине упознају са значајном целином импозантног опуса Ивана Мештровића.

Детаљи

Датум:
01.02.2020.
Време:
17:00 - 17:30
Догађај kategorija: