Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Изложба „Дамњан на искуствима Дамњана“

23.09.2020. u 10:00 - 24.01.2021. u 22:00

Велика галерија и део првог спрата

Народни музеј у Београду

 

Народни музеј је за јесен 2020. године припремио изложбу Дамњан на искуствима Дамњана, радови из Поклон – збирке Драгослава Дамњановића. Изложба ће свечано бити отворена у среду, 23. септембра у 19 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 24. јануара.   

Ауторка изложбе, музејски саветник Гордана Станишић одабраном поставком  на првом и другом спрату Народног музеја, представља најзначајнији део уметничких радова Радомира Дамњановића Дамњана из репрезентативне Поклон-збирке коју је у периоду од 2005. до 2013. године Народном музеју поклонио уметников брат, Драгослав Дамњановић. 

У оквиру Поклон-збирке коју чине дела домаћих и страних уметника из друге половине 20. века, Народни музеј чува више од 160 радова Радомира Дамњановића Дамњана. Поклон-збирка је први пут јавно била представљена 2011. године у тадашњем Музеју 25. мај, док овога пута представљамо избор радова Радомира Дамњановића Дамњана изведених у различитим форматима класичних и проширених медија – слике, цртежи, графике, колажи, објекти, инсталације и фотографије.

Дамњановић је један од најмаркантнијих и најинтригантнијих уметника номада, изражени индивидуалиста који је од почетка шесте деценије прошлог века, својим ванинституционалним ангажовањима и експерименталним истраживањима, безусловно се супротстављајући комерцијалним вредностима као ресурсима модернистичких стремљења, иницирао различите алтернативне поетике и учествовао у формирању актуелне југословенске савремене сцене. Иако је током седамдесетих година био један од најдоследнијих и најпровокативнијих неоавангардних уметника и активиста концепта друге линије и говора у првом лицу у форми проширених медија (перформанс, видео, фотографија), Дамњан се никада није одрекао слике и њених структуралних вредности. Слика је остала основно средство његове постконцептуалне критичке праксе и стратегијског деловања, предмет интерлингвистичких истраживања, у функцији чистог сликарства и императивног сликарског чина.

Радомир Дамњановић Дамњан од 1974. године живи и ради у Милану, учесник је значајних међународних манифестација, признат интернационални уметник чија се дела налазе у многим музејима и галеријама, као и бројним приватним колекцијама широм света. На изложби  Дамњан на искуствима Дамњана, радови из Поклон-збирке Драгослава Дамњановића биће приказани Дамњанови радови који су најстајали од краја педесетих година 20. века до друге деценије овог века. 

У складу са прописаним мерама преострожности, свечано отварање изложбе ће бити  испред Народног музеја на Тргу републике, а посетиоци ће потом, уз обавезно ношење маски, моћи да посете изложбу у Великој галерији на другом спрату музеја и у на првом спрату са леве стране, у делу сталне поставке намењеном излагању радова на папиру. 

Детаљи

Почетак:
23.09.2020. u 10:00
Крај:
24.01.2021. u 22:00
Догађај kategorija: