Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložbe povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije

14. februara

LADA – 120 proleća
Mala galerija Narodnog muzeja Srbije
14.2. 2024. u 19 časova

Izložba Lada – 120 proleća muzejskog savetnika Petra Petrovića Narodnog muzeja Srbije, označava važan jubilej postojanja Društva srpskih umetnika LADA, osnovanog 1904. godine. Na izložbi koja obeležava 120. godišnjicu osnivanja Lade jednog od retkih strukovnih udruženja, biće predstavljena dela dvadeset aktivnih članova Lade. Izložba će biti realizovana u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije.

FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA.
Žena na Balkanu u antičkom dobu
Narodni muzej Kraljevo  

Zahvaljujući intenzivnoj međumuzejskoj saradnji i dogovorima sa Narodnim muzejom Kraljevo, predstavljanjem izložbe Narodnog muzeja Srbije, koja na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu,  svi zainteresovani će moći da se upoznaju sa idejama ranijih epoha koje podstiču na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu.

Kako pamtimo vladare? 
Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja Srbije 
Narodni muzej Zaječar

Izložba obuhvata radove umetnika koji su stvarali tokom 18. i 19. veka. Odabrani radovi pružaju uvid u različite aspekte vizuelne reprezentacije vladara dinastije Obrenović u čije je vreme počela da nastaje samostalna, novovekovna srpska država: portreti vladara, preko kojih otkrivamo način konstruisanja predstave o vladarskom liku, kao i prikazi istorijskih događaja koji su gradili legitimitet i kult dinastije tokom vladavine kneza Miloša, kneza Mihaila i kneza Milana Obrenovića. Kao jedan od oslonaca reprezentacije političke moći, predstave o vladarima kreirane putem umetnosti nastajale su u periodima dinastičkih uspona, ali i kriza. Pored srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića i Đorđa Krstića, obuhvaćeni su i strani umetnici među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, a koji su svojim stvaralaštvom bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, ostavljajući umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

Detalji

Datum:
14. februara
Događaj kategorija: