izlozbekalendar

Београдска мумија

Београд се може похвалити да је, уз Загреб и Љубљану, један од ретких градова у региону који у збирци најзначајнијег музеја има и једну мумију.

Након дуже паузе публика ће Београдску мумију моћи да види од 22. септембра када ће поставка Народног музеја реализована у Археолошкој збирци Филозофског факултета, поводом Дана европске баштине, свечано бити отворена. У наредном периоду, током викенда, у терминима од 12 до 20 часова стручна вођења ће отпочињати сваког пуног сата, а групе ће бити ограничене на двадесет посетилаца.

 

Кликните на слику да бисте отворили галерију

 

Мумија египатског свештеника Несмина је у Народни музеј доспела пре више од сто година када је 1888. племенити Хаџи Павле Риђички, родом из Мокрина, у Египту купио мумију „не за себе већ за српски народ“. Од тада до данас Београдска мумија је, у неколико наврата, излагана само краће време. Разлог томе је осетљивост како саме мумије, тако и дрвеног сандука у који је похрањена, а који су захтевали посебан третман.

Захваљујући разумевању и финансијској помоћи Секретаријата за привреду Градске управе града Београда, Народни музеј у Београду је обезбедио специјалну витрину за чување и излагање Београдске мумије, а поставка је реализована захваљујући помоћи Министарства културе и информисања Републике Србије.

Како је 1992. године  Народни музеј мумију, ради проучавања и за потребе наставе, дугорочном позајмицом уступио Филозофском факултету, она ће и у предстојећем периоду бити изложена у оквиру ове институције. Поред Београдске мумије посетиоци изложбеног простора Археолошке збирке биће у прилици да виде и ковчег Нефер-ренепет, амулете од злата, фајанса и полудрагог камена, ушабти фигурине и скарабеје захваљујући којима ће имати могућност непосредног сусрета са културом и обичајима древног Египта. Иако све изложбе Народног музеја прате програми намењени најмлађим посетиоцима, овом приликом посебна пажња биће поклоњена радионицама Дечјег и Тин клуба као и организованим школским посетама. Сарађујући са колегама из Дечјег културног центра и Туристичке организације Београда  сигурни смо да ће изложба предмета из стареогипатске збирке Народног музеја постати још једно од атрактивних места на којима ће наши суграђани и гости Београда радо проводити време.

Како је број места ограничен молимо Вас да вашу посету најавите путем електронског писма нa aдрeсу edukacija@narodnimuzej.rs или позивом на број 060 807 5035.

 

Деплијан изложбе, Притисните Expand да бисте прелистали публикацију:
[issuu width=550 height=350 embedBackground=%23eae2bf backgroundColor=%23222222 documentId=120920105635-cedfe339af3548738f2511bad58f6e31 name=deplianmumijanarodnimuzejbeograd username=narodnimuzej tag=belgrade unit=px v=2]
Форензичка реконструкција лица београдске мумије. Креатор 3Д реконструкције је Џошуа Харкер (YouTube):

Beogradska mumija slajder


« Повратак на догађања