MANIFESTACIJA „MUZEJI ZA 10“ – MOĆ MUZEJA

14 – 20. MAJ 2022.

 

I ove godine, Narodni muzej Srbije pridružio se manifestaciji MUZEJI ZA 10 koja se u 54 grada i na 159 lokacija održava od 14. do 20. maja. Ovogodišnji slogan MOĆ MUZEJA inspirisao nas je u kreiranju bogatog programa među kojim će sugrađani, ali i svi posetioci moći da pronađu nešto za sebe.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put, a sa željom da se tokom 7 dana besplatnih muzejskih programa obeleže tri važna datuma  – Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Na dan početka manifestacije, u subotu 14. maja Narodni muzej biti otvoren od 12 do 22 časa obeležavajući Evropsku noć muzeja, a ulaz u Muzej je tokom svih dana trajanja manifestacije besplatan.


Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije!

 

PROGRAMI NARODNOG MUZEJA

 

14.05. u 12 časova: Tematsko vođenje Ko je bio Nesmin? Priča o mumiji staroegipatskog sveštenika Nesmina koju je 1888. godine kupio u Luksoru Hadži Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina i poklonio je Narodnom muzeju deo je naših stalnih programa. Pored priče o Nesminu, imaćete priliku da čujete priču i o ostalim predmetima iz staroegipatske zbirke izloženim u stalnoj postavci: o kovčegu Nefer – Renepet, ušabti figurama, skarabejima, privescima božanstava Tot i Tauret, udžad oku, džed stubovima, i figurinama Izide i Horusa.

14.05. u 13 časova: Radionica Igramo se, ali ne na telefonu za decu uzrasta 7-10 godina. Gotovo da samo zaboravili da, osim igrica na telefonu i kompjuteru, postoje i lepe i zabavne igre koje su igrali naši roditelji, bake, deke, pa i dalji preci. Dođite u Muzej Vuka i Dositeja da se zajedno podsetimo igara koje je Vuk Karadžić zabeležio i opisao, da se poigramo, naučimo ponešto, a sve to uz muziku i pesmu. Prijavljivanje je obavezno na mejl adresu: radionice@narodnimuzej.rs

14.05. u 17 časova: Tematsko vođenje Moć krunisanja. Kojim povodom je nastala i kakve sve tajne krije monumentalna istorijska kompozicija Krunisanje cara Dušana Paje Jovanovića, zašto je znamo još i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika i ko su likovi koji su na njoj predstavljeni saznajte na našem tematskom vođenju.

14.05. u 18 časova: Autorsko vođenje Jedan vek jugoslovenskog slikarstva: selo, grad i modernost Bojane Maričić. Uz bogatu Zbirku jugoslovenskog slikarstva prisetićemo se nekih od najznačajnijih dela koja su obeležila razvoj moderne umetnosti na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.  Posmatraćemo slike nastale u vreme koje je bilo obeleženo smenjivanjem rata i mira, razvojem građanskog života, jačanjem Beograda kao prestonice kulture i modernosti, i prilagođavanjem naroda na promene koje su pratile kako političku, tako i socijalnu i kulturnu sferu.

15.05. u 12 časova: Koncert Moć muzike. Program koncerta predstavlja mešavinu kompozicija epohe romantizma i impresionizma, poput dela Frederika Šopena, Sergeja Rahmanjinova, Edvarda Griga i Kloda Debisija. Imaćete priliku da čujete i autorska dela Ane Stefanović, voklalno instrumentalne kompozicije, romanse i pesme iz mjuzikla „Zvuci muzike“, R. Rodžersa, kao i iz „Uspavane lepotice“, P. I Čajkovskog. Izvođači su: Ana Stefanović (klavir i vokal), Dejan Janošević (vokal), a specijalni gost biće dečji hor koji čine Magdalena Turudić, Mila Veljković, Ema Milošić i Nina Milošić.

15.05. u 12 časova: Predstava Dosije Dositej u Muzeju Vuka i Dositeja. Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka. Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole  učestvovao je  i  Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“. Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku.

16.05. u 11 časova: Šetnja Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda kustoskinje Eliane Gavrilović. Područje oko Dositejevog liceja, a današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja krase mnoga istorijska zdanja koja se nalaze duž dela ulice Zmaja od Noćaja, Višnjićeve i njenog ukrštanja sa Gospodar Jevremovom ulicom. Tokom šetnje koja sumira čitavu ovu istorijsku i spomeničku celinu osvrnućemo se na značajne objekte koji se nalaze u granicama ovog područja (Kapetan Mišino zdanje, Čukur česma), ali i na zdanja kojih danas više nema: Dositejeva kuća, Vanlijćeva kuća, Uprava grada Beograda, džamije, česme… Okupljanje zainteresovanih biće u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja.

17.05. u 13 časova: Autorsko vođenje Impresija rađanja moderne umetnosti u Srbiji kustoskinje Ivane Janković. Kako su to Đorđe Krstić i Beta Vukomanović utabali put za Nadeždu Petrović, Veljka Petrovića i naše najpoznatije slikare? Kako se to moderna umetnost razvijala u Srbiji i šta je to što je čini posebnom u odnosu na umetnost velikih evropskih centara umetnosti? Pridružite nam se u u Narodnom muzeju.

18.05. u 16 časova: Razgovori O Lukijanu Mušickom kao Dositejevom i Vukovom savremeniku sa kustosom Miodragom Tomićem u Muzeju Vuka i Dositeja. Izuzetna ličnost Mušickog inspirisala je da se kroz razgovor osvrnemo na još jednog izuzetnog pisca. Baš kao i Dositej, i Mušicki je bio ispred svog doba u pogledu obrazovanja i prevazilaženju okvira svešteničkog klera. Kao Vukov prijatelj, Lukijan Muškicki doprineo je jezičkim reformama i nastojanjima da se narodni jezik uvrsti u književnost.

19.05. u 18 časova: Razgovori Da li su muzejske manifestacije aut? Sa našim sagovornicima diskutovaćemo na temu da li su kulturne manifestacije i dalje u trendu ili su prevaziđene. Postavljajući pitanja da li su ovakvi programi aut i da li i dalje ima publike koja je spremna da uzme aktivno učešće u njima nadamo se da ćemo uspeti zajedno da napravimo plan za budući razvoj muzejskih programa ali i da se zabavimo. Razgovor će voditi dr Biljana Jokić, psiholog, istraživač Centra za proučavanje kulturnog razvitka.

20.05. u 15 časova: Autorsko vođenje Moćna stalna postavka kustoskinje Dene Babajić. U neuobičajenom terminu, a kao deo pratećeg programa manifestacije Muzeji za 10 ovo autorsko vođenje na engleskom jeziku namenjeno je prvenstveno stranim posetiocima Beograda i Narodnog muzeja. Naši strani gosti će moći da se upoznaju sa delom stalne postavkei saznaju kako se u praistoriji, antici i tokom prvih vekova hrišćanstva koncpirala i prikazivala moć. Kroz priču o tome šta je sve moć i kako je ona uticala na stvaranje sveta u kakvom danas živimo, pažnju ćemo posvetiti pomalo nesvakidašnjem tumačenju predmeta koji potiču sa teritorije današnje Srbije.