Церемонијом обележавања Дана државности, 15. фебруара 2019. године, председник Србије Александар Вучић, уручио је одликовања заслужним институцијама и грађанима.

У име Народног музеја у Београду, в.д. директора Бојана Борић Брешковић, примила је Сретењски одрен Првог реда.

Највишим одликовањем упућујено је признање о значају најстаријег и централног дражвног музеја за друштво. Управо као што је пре 175 година основан као дражавни „музеум сербски“ са јасном идејом о значају очувања културног наслеђа за савремени тренутак, Народни музеј је, делећи судбину народа, трајући и развијајући се кроз просперитетна времена и опстајући кроз ратове и кризе, успео да током свих година за потомство сачува, обогати и развије збирке са јединственим материјалом из времена далеке праисторије, преко антике и средњег века, све до нововековне уметности и уметности 20. века.

Предлог за одликовање Народног музеја стигао је од стране двеју институција од националног значаја, Архива Србије и Музеја савремене уметности, што сведочи о међуинституционалној подршци и сарадњи, као и колегијалном препознавању напора да се закључно са протеклом годином превазиђу све тешкоће у функционисању наше највеће музејске институције, која је након темељне обнове централне зграде, свечано отворена 28. јуна 2018. године. На тај начин потврђено да је обнављање Народног музеја у Београду постало државни приоритет у области културе, што су и посетиоци препознали посетом од 150 000 људи током првих шест месеци.

Уз захвалност, директорки Народног музеја је припала част да се у име свих одликованих захвали. Том приликом је истакла да су „институције темељи просвећености народа – чувари идентитета, самосвести и језика, духа и културе, носиоци осавремењивања и отворености за тековине научног и цивилизацијског развоја. Једнако као и истакнути појединци“

Казала је да уручена одличја представљају снажан импулс, част и надахнуће, доказ квалитета који обавезује.