Ceremonijom obeležavanja Dana državnosti, 15. februara 2019. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uručio je odlikovanja zaslužnim institucijama i građanima.

U ime Narodnog muzeja u Beogradu, v.d. direktora Bojana Borić Brešković, primila je Sretenjski odren Prvog reda.

Najvišim odlikovanjem upućujeno je priznanje o značaju najstarijeg i centralnog dražvnog muzeja za društvo. Upravo kao što je pre 175 godina osnovan kao dražavni „muzeum serbski“ sa jasnom idejom o značaju očuvanja kulturnog nasleđa za savremeni trenutak, Narodni muzej je, deleći sudbinu naroda, trajući i razvijajući se kroz prosperitetna vremena i opstajući kroz ratove i krize, uspeo da tokom svih godina za potomstvo sačuva, obogati i razvije zbirke sa jedinstvenim materijalom iz vremena daleke praistorije, preko antike i srednjeg veka, sve do novovekovne umetnosti i umetnosti 20. veka.

Predlog za odlikovanje Narodnog muzeja stigao je od strane dveju institucija od nacionalnog značaja, Arhiva Srbije i Muzeja savremene umetnosti, što svedoči o međuinstitucionalnoj podršci i saradnji, kao i kolegijalnom prepoznavanju napora da se zaključno sa proteklom godinom prevaziđu sve teškoće u funkcionisanju naše najveće muzejske institucije, koja je nakon temeljne obnove centralne zgrade, svečano otvorena 28. juna 2018. godine. Na taj način potvrđeno da je obnavljanje Narodnog muzeja u Beogradu postalo državni prioritet u oblasti kulture, što su i posetioci prepoznali posetom od 150 000 ljudi tokom prvih šest meseci.

Uz zahvalnost, direktorki Narodnog muzeja je pripala čast da se u ime svih odlikovanih zahvali. Tom prilikom je istakla da su „institucije temelji prosvećenosti naroda – čuvari identiteta, samosvesti i jezika, duha i kulture, nosioci osavremenjivanja i otvorenosti za tekovine naučnog i civilizacijskog razvoja. Jednako kao i istaknuti pojedinci“

Kazala je da uručena odličja predstavljaju snažan impuls, čast i nadahnuće, dokaz kvaliteta koji obavezuje.