O zbirci

Zbirka crteža i grafika stranih autora pokriva hronološki raspon od 16. do 21. veka. Koncepcijski je podeljena na nacionalne škole, među kojima su najzastuljenije francuska, nemačka, holandska, flamanska i italijanska (Žak Kalo, Albreht Direr, Rembrant, Luka van Lajden, Jan Sadeler, Henrik Golcijus, Đovani-Batista Piranezi).

U zbirci se čuva i kolekcija japanskih drvoreza ukio stila iz 18. i 19. veka, autora kao što su Ajsen (Najlepša dama Edoa), Hirošige (iz ciklusa Sto čuvenih pogleda na Edo, 1857/1917), kao i Kunisada i Tojokuni sa portretima čuvenih glumaca.

Od realizma do klasične avangarde

Najveću dragocenost Zbirke čine crteži evropskih umetnika koji su stvarali u periodu od realizma do klasične avanagarde. Među studijama i skicama po značaju se izdvajaju radovi Kamija Koroa (Pašnjak kraj močvare), Edgara Degaa (iz ciklusa na temu balerina i žena pri toaleti), Vinsenta Van Goga (Pisac za stolom), Pjera-Ogista Renoara (iz cilkusa Gitaristi), Anrija de Tuluz-Lotreka (Portret Ivet Gilber), Ogista Rodena (Ženski akt) i Pabla Pikasa (Žene u enterijeru, Konjanik).

Crteži kao autonomne kompozicije

Posebnu grupu predstavljaju crteži kao autonomne kompozicije, koji su ujedno i vrhunski dometi u okviru pojedinačnih autorskih opusa, poput ostvarenja Odilona Redona (Himera, Pogled, Profil), Anrija Matisa (Glava devojke), ali isto tako i radovi avangardnih umetnika El Lisickog (Kompozicija), Lasla Moholji-Nađa (Rampa, Arhitektura u staklu).

Kustos: dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik

d.kovacic@narodnimuzej.rs

Pročitajte više