О збирци

Збирка цртежа и графика страних аутора покрива хронолошки распон од 16. до 21. века. Концепцијски је подељена на националне школе, међу којима су најзастуљеније француска, немачка, холандска, фламанска и италијанска (Жак Кало, Албрехт Дирер, Рембрант, Лука ван Лајден, Јан Саделер, Хенрик Голцијус, Ђовани-Батиста Пиранези).

У збирци се чува и колекција јапанских дрвореза укио стила из 18. и 19. века, аутора као што су Ајсен (Најлепша дама Едоа), Хирошиге (из циклуса Сто чувених погледа на Едо, 1857/1917), као и Кунисада и Тојокуни са портретима чувених глумаца.

Од реализма до класичне авангарде

Највећу драгоценост Збирке чине цртежи европских уметника који су стварали у периоду од реализма до класичне аванагарде. Међу студијама и скицама по значају се издвајају радови Камија Короа (Пашњак крај мочваре), Едгара Дегаа (из циклуса на тему балерина и жена при тоалети), Винсента Ван Гога (Писац за столом), Пјера-Огиста Реноара (из цилкуса Гитаристи), Анрија де Тулуз-Лотрека (Портрет Ивет Гилбер), Огиста Родена (Женски акт) и Пабла Пикаса (Жене у ентеријеру, Коњаник).

Цртежи као аутономне композиције

Посебну групу представљају цртежи као аутономне композиције, који су уједно и врхунски домети у оквиру појединачних ауторских опуса, попут остварења Одилона Редона (Химера, Поглед, Профил), Анрија Матиса (Глава девојке), али исто тако и радови авангардних уметника Ел Лисицког (Композиција), Ласла Мохољи-Нађа (Рампа, Архитектура у стаклу).

Кустос: др Драгана Ковачић, музејски саветник

d.kovacic@narodnimuzej.rs

Прочитајте више