Kako je otkupljena Renoarova ,,Kupačica“?

 

Jula 1935. godine se Narodni muzej u Beoradu, tada pod nazivom Historijsko-umetnički muzej, preseljen i spojen sa Muzejem savremene umetnosti, pripremao se za novo poglavlje, za svečano otvaranje u zgradi Novog dvora. Uvećani Narodni muzej postojaće nepunih deset godina (mart 1935-decembar 1944.)  pod imenom Muzej kneza Pavla.

Među prvim  otkupljenim slikama  za muzej u novoj zgradi bila je Kupačica, ulje na platnu Ogista Renoara i danas jedno od najreprezentantivnijih dela Narodnog muzeja. Slike iz Renoarovog poznog perioda, a Kupačica je nastala približno 1915. godine, bile su visoko vrednovane i tokom umetnikovog života. U vreme kad se beogradski muzej pripremao za ovu nabavku na licitaciji u Parizu, slikar već šesnaest godina nije bio među živima i njegovi radovi su imali značajnu tržišnu vrednost.

Da bi se značajni otkup ostvario, pored namenskih sredstava za otkupe kojima je muzej raspolagao novac se prikupljao i dobrovoljnim prilozima. Pored toga, direktor muzeja, Milan Kašanin je vanredno zatražio od nadležnog ministarstva, još trećinu potrebne sume.[1]

Započeti ovako ambiciozno popunjavanje kolekcija novootvorenog muzeja bio je ne samo interes uprave Muzeja kneza Pavla oličene u ličnostima samog kneza i direktora Milana Kašannina, već i države koja je odobrila dodatni kredit i slika je kao paradigma buduće stalne postavke stigla u Beograd, spremna za svečano otvaranje. Muzej je trasirao putanju razvoja, usmerenu pre svega  ka slikarstvu na liniji evropskog umerenog modernizma.

Pod budnim pokroviteljstvom Kneza Pavla, ova kupovina je ostvarena preko Uprave Dvora.[2] Da bi se bolje razumeo ovaj veliki početni korak, dovoljno je uporediti troškove adaptacije zgrade Novog dvora za potrebe Muzeja, za koje je Država izdvojila 600.000 dinara, gde cena Kupačice predstavlja skoro četvrtinu ove sume – da bi se stekao utisak kakvu je podršku države uživao Muzej kneza Pavla. Ta vrsta podrške, koja se prepoznaje iz vremena Muzeja savremene umetnosti (1929-1935), koji je takođe bio pod pokroviteljstvom kneza Pavla, u trenutku spajanja sa Narodnim muzejem, samo se dodatno intenzivirala.

Lidija Ham Milovanović

 

[1] ANM, 1935, Muzej kneza Pavla br. 329 od 29. juna.

[2] ANM, 1935, Dopis ministarstva prosvete P.Br. 28563, od 24. jula 1935. Muzeju kneza Pavla sa izveštajem o nalogu za isplatu dodatnog kredita od 18.375 francuskih franaka Upravi Dvora, za nabavku slike O. Renoara, Kupačica (u dinarskoj protivvrednosti 53.287 dinara). Ukupna cena slike je bila 132.820 dinara.

AJ 66-570-907 fond Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije.  Ministarstvo prosvete Kraljevine Jugoslavije Odeljenju državnog računovodstva, za Glavnu državnu blagajnu P.Br. 20.201, od 18. jula 1935. Nalog za isplatu 18.375 francuskih franaka Upravi Dvora, za nabavku slike O. Renoara, Kupačica. Puna cena slike bila je 45.800 francuskih franaka, (100 franaka vredelo je 290 dinara).

 

Pročitajte više