Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u periodu od 22. maja do 5. juna 2019. godine realizuje izložbu posvećenu arhitekti Nikoli Nestoroviću (1868-1957).

Svoj doprinos realizaciji izložbe posvećene jednom od najznačajnijih projektanata s početka XX veka i koautoru današnje kuće Narodnog muzeja, Muzej će učiniti ustupanjem portreta Nikole Nestorovića i njegove supruge Ane.

Nikola Nestorović je bio jedan od pripadnika planirane elite, studenata koji su krajem XIX i početkom XX veka školovani u inostranstvu, u nastojanju mlade srpske države da kroz ulaganje u obrazovanje uhvati korak sa evropskim tokovima i tendencijama. Nestorović je školovan na Kraljevskoj Visokoj Tehničkoj školi u Šarlotenburgu, a na njegovo stvaralašto nemačka, a posebno berlinska arhitektura ostavila je trajan beleg. Taj prepoznatljivi duh Srednje Evrope Nestorović je sa sobom doneo u Beograd.

Među brojnim javnim spomenicima i privatnim i javnim zgrada koje je projektovao, bilo samostalno bilo kao koautor, svojom skladnom spoljašnjišću i raskošnim enterijerima privlače Hotel Bristol, zgrada Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, zgrada Vračarske zadruge i Univerzitetska biblioteka.

Narodni muzej u Beogradu se osobitim pijetetom čuva sećenje na čuvenog srpskog arhitektu koji je zajedno sa svojim rođakom, profesorom Androm Stevanović, daleke 1901. godine, projektovao zgradu Uprave fondova. Po obilasku tek izgrađene zgrade 1904. godine, kako je prenela Politika, Kralj Petar Karađorđević je bio zadovoljan: Možemo biti gordi ovom građevinom jer je sve ukusno, vrlo lepo i vrlo podesno. Tokom duge istorije zgrada je menjala svoju namenu, a danas je ona otvorena kuća Narodnog muzeja u Beogradu.

Portrete Ane i Nikole Nestorovića, koji krasi kabinet direktora Narodnog muzeja, naslikao je Uroš Predić. Poseban kuriozitet predstavlja podatak da je portret Nikole Nestorovića Narodnom muzeju poklonio ahreolog dr Miloje Vasić, unuk slavnog arhitekte.