Oštećena rimska skulptura iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu

 

U lapidarijumu Velikog barutnog magacina izloženi su kameni spomenici iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu prikupljani od trenutka osnivnja Muzeja 1844. godine.

Dana 08.05.2020. godine nepoznati počinioci su provalili u Veliki barutni magacin, nakon čega su srušili i bahato oštetili rimsku skulpturu žene nastalu krajem 2. i početkom 3. veka.

Statua žene u bogato drapiranoj odeći, pronađena na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, verovatno je delo nekog lokalnog umetnika koji je podražavajući često kopirani model prikaza obučenih devojaka i žena želeo da prikaže jednu stanovnicu antičkog Singidunuma. Poznate od helenističkog perioda, skulpture ovog tipa tzv. Male i Velike Herkulanke, korišćene u javnom ili funerarnom koktekstu, klesane su prema osobenom modelu, u sličnim pozama, ali uz negovanje individualnih razlika u izrazu.

Skulpture, epigrafski i anepigrafski kameni spomenici koji su tokom poslednjih stotinu godina otkriveni na teritoriji Srbije predstavljaju dragocen arheološki materijal i važno svedočanstvo o ekonomskom razvoju, stanovnicima, njihovom socijalnom statusu i verovanjima.

Obeležavajući 10. maja 2020. godine 176. godišnjicu osnivanja naše najstarije muzejske ustanove, Narodni muzej u Beogradu osuđuje devastaciju kulturnih dobara i vandalizam podstaknut neznanjem, nebrigom i nepostojanjem razvijene svesti o vrednosti kulturnog nasleđa koje pripada svima nama. Iako o vrednosti, neprocenjivom značaju, lepoti i izuzetnosti kulturnog nasleđa govorimo u svim segmentima neše delatnosti, ovaj nemio događaj biće podsticaj da u vremenu koje je pred nama pronađemo nove načine interpretacije zahvaljujući kojima ćemo još jasnije komunicirati sa svima onima koji su zainteresovani da čuju.

Pozivamo vas da pogledate 3D model Male Herkulanke.

Skulptura Mala Herkulanka skenirana je u 3D formatu u okviru projekta Muzeja Grada Beograda, Singidunum 3D. 3D sken i obradu je uradio Jugoslav Pendić, Institut BioSens, Novi Sad.

Link ka 3d modelu