Četvrtak, 4. jul u 18 časova
atrijum Narodnog muzeja Srbije

Kao rezulat kontinuirane međuinstitucionalne saradnje, dana 4. jula 2024. godine u 18.00 časova, u Narodnom muzeju Srbije biće otvorena izložba Jedna slika mračne strane rimske istorije. Skupi – masovna grobnica. Muzeja grada Skoplja. Izložba predstavlja multimedijalni prikaz izuzetnog i nesvakidašnjeg otkrića, masovne grobnice sa oko dve stotine sahranjenih pojedinaca. Masovna grobnica je otkrivena na jugoistočnoj nekropoli Skupi, najvećeg rimskog grada u Republici Severnoj Makedoniji, jedinog sa statusom kolonije, a istovremeno i jednog od najvećih rimskih gradova na Balkanu.

Istraživanje grobnice sa masovnom sahranom i realizacija izložbe rezultat je sveobuhvatnog rada multidisciplinarnog tima iz Muzeja grada Skoplja, Arheološkog muzeja Makedonije i Instituta za sudsku medicinu, kriminologiju i medicinsku stomatologiju. Zbog paralelne primene arheologije, fizičke i forenzičke antropologije, nevedeno istraživanje predstavlja pionirski poduhvat na našim prostorima. S druge strane, multimedijalni pristup u realizaciji izložbe uz primenu nekoliko klasičnih i savremenih umetničkih disciplina takođe predstavlja inovaciju u makedonskoj muzeologiji, posebno kada je reč o predstavljanju arheoloških otkrića.

Svi zainteresovani posetioci će biti u prilici da vide izložbu u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije do 11. avgusta 2024. godine.