Хронолошки оквир

Збирка бронзаног доба обухвата предмете који потичу из временског периода од око 2500. до 800. године пре н. е.

Формирање фонда

Фонд Збирке формиран је првенствено истраживањима бројних археолошких локалитета на целој територији Србије, али и путем откупа и поклона.

Културне групе бронзаног доба

Бронзано доба представља епоху потпуног овладавања техником израде металних предмета од злата и бронзе. То је буран период, који одликује материјална култура различитих карактеристика означених као културне групе:

Ова разноврсност огледа се и у садржају Збирке.

Артефакти

Предмети су израђени од разноврсних материјала: керамике, метала, камена и кости. Међу предметима од бронзе истичу се богато украшена, тзв. шакаста гривна из Дрвна, као и мач и дијадема, гробни налаз из Коњуше. У збирци се чува и неколико изванредних украсних предмета од злата, који потичу из Велике Врбице крај Кладова.

Керамичке предмете (посуде и пластика) одликује веома богата орнаментика и инкрустација. Посуде (пехари, урне и др.) су разноврсног облика, наглашене или оштре профилације, с разрађеним системом декорације. Статуе су звонастог облика, веома сумарно обрађене и богато украшене.

Посебно треба истаћи случајни налаз керамичког култног предмета из Дупљаје код Вршца – тзв. Дупљајска колица на три точка, која вуку барске птице, са статуетом која представља фигуру мушког божанства.

Кустос: Јован Митровић, кустос

j.mitrovic@narodnimuzej.rs

Прочитајте више