SREDA, 12. MAJ 2021.
18:30 časova – Svečano otvaranje

Položaj žene u Novoj Kartagini
La mujer en Carthago Nova
Režija:Antonio Alpañez
Španija 2017.
Trajanje 50’

Kartagina je bila veliki antički grad na obali Sredozemnog mora, na severu Afrike, na teritoriji današnjeg Tunisa. Film Položaj žene u Novoj Kartagini se na zanimljiv i inovativan način bavi istraživanjem uloge žene u rimskoj porodici i društvu, sa kulturnim specifičnostima Nove Kartagine.

Arheomanija: Neandertalci, drugačiji ljudi
Neandertales, la otra humanidad

Režija: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Španija 2019.
Trajanje 28’

Priča filma počinje u klisuri Metman u Nemačkoj, koja nas vodi kroz istoriju neandretalaca, od njihove pojave do nestanka. Bavi se pitanjima o hibridizaciji neandertalaca sa našom vrstom, zanatskim umećima i mogućnostima, korišćenjem simbola i konačno razlozima njihovog izumiranja. Ova epizoda serijala Arheomanija je snimana na različitim lokacijama u Španiji, Evropi i Aziji, uz naučna tumačenja istraživačao Karlosa Laluesa, Enrikea Bakedanoa i Gerda Venigera.

Putevi bakra. Stopama bakra iz olupine broda Bom Jesus
Cesty medi. Po stopách medi z vraku lode Bom Jesus
Režija: Stanislav Manca
Slovačka 2019.
Trajanje 56’

Izuzetan uvid u istoriju rudarstva i metalurgije od kasnog srednjeg veka do rane moderne ere. Priča počinje na obali Namibije gde je portugalski brod star više od 500 godina otkriven tokom arheoloških istraživanja. Pored zlatnih kovanica i drugih vrednih artefakata, brod je prevozio i veliku količinu bakra. Potraga za njegovim poreklom otkriova fascinantnu priču.

Arheološki teren u 10 slika
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2020.
Trajanje 16´

Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

 

ČETVRTAK, 13. MAJ 2021.
19:00 časova

Blago na dnu reke
River of Treasures
Režija: Marcin Jamkowski, Kostanty Kulik
Poljska: 2018.
Trajanje 73’

Sredinom 17. veka švedska vojska je opustošila Poljsku. Ogromna količina dragocenosti je prevezena na baržama u Stokholm. Prema sačuvanim izvorima, jedan od čamaca potonuo u reku Vislu. Film prati uspešnu arheološku ekspediciju i napore arheologa da pronađu nestalo balago.

Moravska Srbija: Slavni Lazar
Režija: Filip Čolović
Srbija 2018.
Trajanje 25´

Nakon smrti poslednjeg vladara Nemanjića, cara Uroša Nejakog, Lazar Hrebeljanović uzdiže se na rang vladara i stvarajući, Kneževinu Srbiju. U emisiji posvećenoj njemu tražimo odgovore na pitanja o tome ko je zaista bio Lazar Hrebeljanović i kakva je bila Srbija u vreme njegove vladavine, kako je izgrađivan njegov kult vladara i mučenika posle Kosovske bitke.

Boabdilov grob
La tumba de Boabdil
Režija: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Španija 2019.
Trajanje 28’

Manuel Pimentel u Alambri počinje istraživanje sa željom da lokalizuje ostatke Boabdila, poslednjeg kralja Al Andaluza. Pripoveda o životu poslednjeg monarha Nasrida, počev od njegovih nestvarnih salona i dometa arhitekture. Granada je bila biser na kruni Al Andaluza i pod vlašću mladog kralja. Boabdil je u istoriji ostao upamćen kao nesrećna ličnost, a izvesno je da je napustio Španiju kao mladić da bi 40 godina živeo u Magrebu. Ovo je priča o njegovom životu.

Tajne Kosančićevog Venca I
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2020
Trajanje 12´

Predstavljamo vam arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica. Video je projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili polaznicima seminara. Pored toga, cilj je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

Gabinska misterija
Un Mistero Gabino
Režija: Edoardo Torricella
Italija 2018.
Trajanje 25’

Mali grad Gabino nalazi se u blizini Rima i krije neke od najinteresantnijih arheoloških ostataka. Na osnovu arheoloških ostataka arheolozi su uspeli da zaključe da je ovaj gradić u VIII veku pre naše ere bio kulturno, versko i društveno središte.

 

PETAK, 14. MAJ 2021.
19:00 časova

Potomci Atile
Attilla örökösei
Režija: Kiss – Stefán Mónika
Mađarska 2020.
Trajanje 8´

Atila Hunski ili Bič Božji, je bio kralj Huna od 434. godine sve do svoje smrti. Zemlja Huna se prostirala od teritorija današnje Nemačke do reke Ural i od Dunava do Baltičkog mora. Tokom svoje vladavine Atila je bio najveći neprijatelj Istočnog i Zapadnog rimskog carstva. Dva puta je pohodio Balkansko poluostrvo, prešao je Galiju do Orleana pre nego što je zaustavljen u bici na Katalaunskim poljima. Potisnuo je zapadnorimskog cara Valentinijana III iz njegove rezidencije Ravene 452. godine, stigao je do Konstantinopolja i Rima, ali nije mogao da zauzme ni jedan od ova dva grada. U velikom delu zapadne Evrope je zahvaljujući, njemu nenaklonjenim, rimskim izvorima upamćen kao otelotvorenje okrutnosti i pohlepnosti. Nasuprot tome, neki među istraživačima ga smatraju velikim i plemenitim kraljem.

Moravska Srbija: Lazarev grad
Režija: Filip Čolović
Srbija 2018.
Trajanje 25´

„Lazarev grad“ je film posvećen prestonom gradu Kruševcu, manastirima Ravanici i Ljubostinji, zadužbinama kneza Lazara i kneginje Milice i srednjovekovnim utvrđenjima u Stalaću i na Kozniku. Kako je izgledala Lazareva prestonica, šta nam govore otkriveni ostaci palate i pokretni materijal poput oružja, oruđa, posuđa i nakita, koje su odlike graditeljstva i slikarstva Lazarevih zadužbina i koju funkciju su imala utvrđenja u Stalaću i na Kozniku, samo su neka pitanja na koje odgovore daju stručnjaci: istoričari, arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti, književnici.

Čudovišta i mitovi
Terra X – Monster und Mythen
Režija: Carsten Gutschmidt
Nemačka 2017.
Trajanje 45’

Silovita i mistična, često i zastrašujuća su nestvarna bića iz naših košmara i bajki. Otkud to da se neka od fantastičnih strovenja mogu sresti u brojnim kulturama širom sveta? Da li u mitovima ima zrno istine? U potrazi za čudovištima naučnici nailaze i na neočekivano. Zmaj, jedna od najpoznatijih, najstarijih prikaza čoveka, glavni je akter u sagama i modernim fantazijama. Čas opasan protivnik, čas moćan saveznik. Zmaj je najstarije priviđenje ljudske mašte. Sreće se u mitologiji Germana i Rimljana, odakle se preselio u hrišćanske legende i u Aziju – u Kinu, Koreju, Japan.

Tajne Kosančićevog Venca II
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2020.
Trajanje 18´

Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

Pompejev stub
La colonne de Sawari
Režija: Hani Lashin
Egipat 2009.
Trajanje 14´

Po mišljenju mnogih naučnika i istraživača najznačajnije obeležje Aleksandrije je Pompejev stub koji se nalazi u najstarijem delu grada na Aleksandrijskom akropolju. Uprkos nazivu Pompej nije imao nikakve veze sa ovim stubom. Crveni granitni stub izrađen od crvene asuanske stene je najverovatnije podignut u čast rimskog imperatora Dioklecijana.

Arača
Režija: Mihajlo Plankoš
Srbija 2019.
Trajanje 35´

Postoje i ruševine koje su konzervirane i uređene, u zaštićenom ambijentu uz adekvatnu signalizaciju. Ovakvom vrstom zaštite, zajednica može da rauzme značaj ostataka arhitekture. Oni dobijaju mesto pejzažu i samim tim i značaj u životima ljudi. Takva građevina prestaje da bude ruševina. Ona postaje spomenik.
Arača je među njima. Priču poput njene uvek vredi pogledati sa nadom da će ova verzija, nastala uz pomoć dr Endrea Rafaija, Ljubice Kiselički i Hunora Đurkovića takođe doprinela životu mesta i priče.

 

Subota 15 MAJ 2021.
19:00 časova

Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta
Režija: Milan Peca Nikolić
Srbija 2019.
Trajanje 35´

Arheološka zbirka je nastavno-naučno-stručna jedinica u okviru Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Osnovana je 1929. godine, zalaganjem profesora arheologije dr Miloja M. Vasića i ser Čarlsa Hajda i dodeljena na staranje Arheološkom seminaru, koji 1962. godine prerasta u Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Prvobitno je bila smeštena u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve, zatim preseljena u prostorije Arheološkog seminara u Knez Mihailovoj 40, da bi konačno, 1974. godine, dobila svoje prostorije u staroj zgradi Filozofskog fakulteta, odnosno Kapetan-Mišinom zdanju.
Zahvaljujući bogatom fundusu pokretnog arheološkog materijala i dokumentacije koja potiče sa najznačajnijih nalazišta u našoj zemlji, Zbirka tokom višedecenijskog postojanja predstavlja bazu za proučavanje praistorijskih, antičkih i srednjovekovnih kultura Balkana. Rezultati tih istraživanja objavljeni su više od dve stotine članaka, studija i monografija koje su značajno unapredile arheologiju kao nauku, a našoj zemlji obezbedile važno mesto na arheološkoj karti Evrope i sveta. U okviru Zbirke postoji konzervatorska laboratorija koja već tri decenije vodi računa o stanju pokretnog arheološkog materijala.

Naslaga
Katman
Režija: Melek Ulagay Taylan
Turska 2018.
Trajanje 64´

Dokumentarni film otkriva priču o arheološkim iskopinama Gre Amera u Batmanu, koje su sproveli dr Gul Pulhan i dr Stuart Blajlok i njihovi timovi. Batman je arheološki lokalitet koji se nalazi na severoistoku Turske. Budući da se na lokalitetu otkrova materijal od paleolita pa sve do turskog perioda zanimljiv je za proučavanje i rekonstrukciju prošlosti.

Put oko sveta za 10 minuta
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2020.
Trajanje 14´

Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

Misterije Elefsine
Τα Ἐλευσίνια Μυστήρια
Režija: Grupa autora „ Esperos“
Grčka 1987.
Trajanje 30´

Eleusinske misterije su bile inicijacijske ceremonije koje su se svake godine održavale među poklonicama kulta grčkih boginja Demetre i Persefone u Eleusini. Predstavljaju najpoznatiji i najvažniji od svih misterijskih kultova u antici. Veruje se da su se Eleusinske, kao i druge misterije, u Grčkoj pojavile za vreme mikenskog perioda. Neki istraživači smatraju da je kult predstavljao nastavak poštovanja drevnijih, minojskih boginja. Kult je upražnjavan tokom dve hiljade godina. Predstavljao je važan festival helenske ere, a kasnije je prihvaćen i u Rimu.

Moravska Srbija: Stefan Visoki
Režija: Filip Čolović
Srbija 2018.
Trajanje 25´

Despot Stefan Lazarević je jedan od najvećih i najznačajnijih srpskih srednjovekovnih vladara. Bio je mudar političar, veliki ratnik i vitez, ljubitelj kulture i umetnosti, zadužbinar i pisac. Njegovu biografiju obeležili su veliki događaji: tragičan gubitak oca, dvostruko vazalstvo, tursko i ugarsko, velike bitke u kojima je učestvovao, poput bitke na Rovinama, kod Nikopolja i Angore, izgradnja i ukrašavanje prestonice Beograda i podizanje svoje zadužbine manastira Manasije, poslednje vladarske zadužbine u srednjovekovnoj Srbiji.

NEDELjA, 16. MAJ 2021.
19:00 časova

Sećanje na Mesopotamiju:
Beleške o oskrnavljenom nasleđu
Mesopotamia in memoriam:
appunti su un patrimonio violato
Režija: Alberto Castellani
Italija 2019.
Trajanje 48’

U dalekoj prošlosti u području između reka Tigra i Eufrata nastajale su civilizacije koje uticale i oblikovale razvoj čitavog čovečanstva. Danas ovaj prostor možemo prepoznati kao grobnicu civilizacija zbog neprocenjivih gubitaka kulturnog nasleđa nestalog u oružanim sukobima, a često i uništavanih sa namerom. Pljačka i uništenje spomenika kulturnih nenadoknadiva je za čovečanstvo.

Katakombe Kom El Šokafa
Kom el Shokafa catacombs
Režija: Hani Lashin
Egipat 2009.
Trajanje 14´

Katakombe Kom El Šokafa čine najveću rimsku grobnicu u Egiptu. U ovom dokumentarnom filmu mogu se videti stare grobne dvorane i prolazi koji su izgrađeni u rimskom periodu.

Kamenko i Kremenko
Režija: Smiljana Popov
Srbija 2019.
Trajanje 21′

Kako su živeli i o čemu su sanjali prvi stanovnici teritorije današnje Srbije? Kada su se doselili i kako su izgledali? Gde je nastao prvi grad u Evropi? Tu praistorijsku tamu čovečanstva u posebnoj istraživačkoj ekspediciji, razotkriva prva epizoda nove sezone Beograda za početnike. Videćete gde i kako su živeli prvi stanovnici Srbije pre 40.000 godina; gde su u Srbiji nastale prve kuće i gradovi u Evropi pre 12.000 godina; ko je napravio prvu portretnu skulpturu u praistoriji; kako su naši praistorijski preci imali ekološki efikasne kuće, podno grejanje, prozore(!) ali i kako su pra Beograđani postali prvi evropski trendseteri pre 7.000 godina.

Ipatijevski manastir
Ipatьevskiй monastьrь
Režija: Darья Andrianova
Rusija 2012.
Trajanje 25’

Smatra se da je Ipatijevski manastir 1330. godine osnovao tatarski knez Čet, začetnik čuvenog roda Godunovih. Prema manastirskom predanju, Čet je krenuo put Moskve s namerom da stupi u službu kod moskovskog kneza Ivana Kalite, ali se usput teško razboleo. Predahnuo je na mestu gde se reka uliva u Volgu Kostroma i tu mu se javila Bogorodica sa apostolom Filipom i mučenikom Ipatijem Gangrijskim, posle čega je bio isceljen. Čet se obradovao i primio pravoslavlje, a na mestu svog noćnog proviđenja osnovao je monašku porodicu.

Čovek i so
The salt man
Režija: Seyed Sajad Moosavi
Španija 2015.
Trajanje 16’

So je jedan od elemenata koji su omogućili ljudski život. So je bila od izuzetno značajna sirovina tokom razvoja civilizacija. Pored upotrebe u ishrani, mogućnost soli da očuva svežinu hrane je imala ogromnu ulogu u razvoju društva. Očuvanje hrane je eliminisalo zavisnost od sezonske hrane i omogućilo prekookeanski transport hrane brodovima.

PONEDELjAK, 17. MAJ 2021.
19:00 časova

Arheološka iskopavanja u zimskim jaknama
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2019.
Trajanje 13´

Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

Umetnost u ratu
L’arte in guerra
Režija: Massimo Becattini
Italija 2017.
Trajanje 64’

Zanimljiva priča o Italijanima koji su se za vreme Drugog svetskog rata obavezali na spašavanje nacionalnog umetničkog nasleđa. To je priča o Rodolfu Sivierou, agentu tajnih službi, Emili Lavagnini, zvaničnici Ministarstva u Rimu, i Paskuale Rotondi, nastojniku Nacionalnoj Galeriji.

Stari Rimljani ili lagumi novijeg datuma?
Režija: Smiljana Popov
Srbija 2019.
Trajanje 22′

Postoji kuća u Zemunu za koju se smatra da je najmisterioznija sa lavirintima 25 metara iuspod zemlja. Da je 1964. godine, kada je posetio Beograd, čuveni Alfred Hičkok posetio vilu Vukojčić, verivano ne bi odoleo iskušenju da je ovekoveči u nekom od svojih filmova.

Pskovski kremlj i lavra
Pskovskiй kremlь i lavra
Režija: Mariя Samoйlova
Rusija 2011.
Trajanje 26’

Drevni grad Pskov je jedan od najstarijih i najživopisnijih u Rusiji. Njegove hronike, manastiri i ikone svedoče da je preživeo 123 rata, a njegova prošlost seže daleko koliko i sama Rusija. Pskov se razvijao kao kulturni, umetnički, prosvetiteljski i naučni centar. Ovde je nastala posebna škola arhitekture i ikonopisa. Negovano je bilo i pisanje letopisa. Danas je Pskov moderan regionalni centar, a ujedno ceo grad predstavlja jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u zemlji. U starom delu grada kulturni sloj je dubok sedam metara. Grad ima preko 300 spomenika arhitekture. Sve to svedoči o bogatstvu i neponovljivosti istorijskog nasleđa Pskova.

Staro srpsko pisano nasleđe: Zapis u kamenu
Režija: Ivana Kovačević
Srbija 2017.
Trajanje 22´

Oduvek čovek ostavlja zapis u kamenu: rečju – koju kleše u kamenu, slikom – koju pravi od komadića kamena. U mozaiku i na fresci i oblikom, koji izvlači iz kamena, u vajarstvu i arhitekturi. U jezgrovitosti kamena, savremeni umetnik, podjednako kao i umetnik praistorije ili srednjeg veka pronalazi nevidljive sile; obelodanjuje energiju kamena; otkriva duh kamena nataloženih milenijuma; nevidljivim silama daje vidljivi oblik.

UTORAK, 18. MAJ 2021.
19:00 časova

Diglife
Režija: Chris Davies
Srbija/ Australija 2019.
Trajanje 46´

Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3 kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće višegodišnje istraživanje stručaka iz Australije i Srbije.

Arheomanija: Feničani
ARQUEOMANÍA: Los Fenicios
Režija: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Španija 2019.
Trajanje 28’

Feničani su mešavina orijentalnih naroda koji su imali monopol nad trgovinom na Mediteranu tokom više stotina godina. Ova epizoda serijala Arheomanija će nam približiti njihove kolonije na Iberijskom poluostrvu, kao i ekspanziju na Atlantiku.

Ars Longa Vita Brevis
Režija: Riccardo Campagna
Trajanje 40’
Italija 2018.
Trajanje 40’

U Palmiri u Siriji je arheološko nalazište staro više hiljada godina postalo jedna od kritičnih tačaka oružanih sukoba Sirijske vojske u savezništvu sa Rusijom i fundamentalistima Islamske države. Sudbina Palmire ističe simbolički značaj starina i omogućava razmišljanje o odnosu prema nasleđu.
prošlošću.

Tragom istraživača
Kutatók nyomában
Režija: Kiss – Stefán Mónika
Mađarska 2020.
Trajanje 28´

Grupa naučnika pokušava da na osnovu arheoloških tragova rekonstruiše život kakav je bio u davnoj prošlosti. Preprekame i nedoumice sa kojima se susreću, na zanimljiv način su prikazane u ovom dokumentarnom filmu.

Egipatske mumije u petničkim rukama
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2019.
Trajanje 10´
Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

SREDA, 19. MAJ 2021.
19:00 časova

Praistorijska noć Venere i Marsa
Prapovjesna noć Venere i Marsa
Režija: Darko Puharić
Hrvatska 2018.
Trajanje 32´

Uz dramatične zvukove bubnjeva, bubnjarske grupe RitmOS, gledaoci će uronili u uzbudljivu priču o najstarijem zabeleženom datumu u praistoriji kojega je prof. dr Aleksandar Durman iščitao naučno interpretirajući arheološki nalaz groba 3 s Vučedola otkriven 1985. godine. Događaj koji se na nebu odigrao 2889. godine pre Hrista, obeležen je ljudskom žrtvom i piktografskim pismom zapisan na vučedolskoj terini priloženoj u grobu.

Pozorište u Skupima
The Theatre of Scupi
Režija: Vladimir Blaževski
Severna Makedonija 2019.
Trajanje: 51’

Skupi, rimski grad kod sela Zlokućani u blizini Skoplja, podignut je u I veku. Za vreme Flavijevaca dobio je status deduktivne kolonije. Od IV veka Skupi je sedište episkopa i glavni grad provincije Dardanije. Grad je razoren u zemljotresu 518. godine. Arheološki je istraženo veliko pozorište sagrađeno za vreme Hadrijana, terme iz IV veka, delovi gradskih bedema, privatne zgrade i dve ranohrišćanske bazilike, od kojih je jedna bogato ukrašena mozaicimai dekorativnom plastikom.

Pećine Oho Gvarenja
Ojo Guareña
Režija Edurne Rubio
Španija 2019.
Trajanje 55’

Grupa speleologa ulazi u pećinu pod nazivom Oho Gvarenja. Granice prostora se čine vrlo nejasnim, a ljudski glasovi nam stižu kao odjeci nepoznatog porekla. Na kraju, ne znamo da li smo mi ti koji posmatraju pećinu ili je pak suprotno, pećina ta koja posmatra nas.

Stojte, galije viminacijumske
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica
Srbija 2020.
Trajanje 11´

Arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica je video projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili pre svega polaznicima seminara. Takođe, ideja o stvaranju ovog kratkog filma je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.

Pročitajte više