СРЕДА, 12. МАЈ 2021.
18:30 часова – Свечано отварање

Положај жене у Новој Картагини
La mujer en Carthago Nova
Режија:Antonio Alpañez
Шпанија 2017.
Трајање 50’

Картагина је била велики антички град на обали Средоземног мора, на северу Африке, на територији данашњег Туниса. Филм Положај жене у Новој Картагини се на занимљив и иновативан начин бави истраживањем улоге жене у римској породици и друштву, са културним специфичностима Нове Картагине.

Археоманија: Неандерталци, другачији људи
Neandertales, la otra humanidad

Режија: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Шпанија 2019.
Трајање 28’

Прича филма почиње у клисури Метман у Немачкој, која нас води кроз историју неандреталаца, од њихове појаве до нестанка. Бави се питањима о хибридизацији неандерталаца са нашом врстом, занатским умећима и могућностима, коришћењем симбола и коначно разлозима њиховог изумирања. Ова епизода серијала Археоманија је снимана на различитим локацијама у Шпанији, Европи и Азији, уз научна тумачења истраживачао Карлоса Лалуеса, Енрикеа Бакеданоа и Герда Венигера.

Путеви бакра. Стопама бакра из олупине брода Бом Јесус
Cesty medi. Po stopách medi z vraku lode Bom Jesus
Режија: Stanislav Manca
Словачка 2019.
Трајање 56’

Изузетан увид у историју рударства и металургије од касног средњег века до ране модерне ере. Прича почиње на обали Намибије где је португалски брод стар више од 500 година откривен током археолошких истраживања. Поред златних кованица и других вредних артефаката, брод је превозио и велику количину бакра. Потрага за његовим пореклом откриова фасцинантну причу.

Археолошки терен у 10 слика
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2020.
Трајање 16´

Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

 

ЧЕТВРТАК, 13. МАЈ 2021.
19:00 часова

Благо на дну реке
River of Treasures
Режија: Marcin Jamkowski, Kostanty Kulik
Пољска: 2018.
Трајање 73’

Средином 17. века шведска војска је опустошила Пољску. Огромна количина драгоцености је превезена на баржама у Стокхолм. Према сачуваним изворима, један од чамаца потонуо у реку Вислу. Филм прати успешну археолошку експедицију и напоре археолога да пронађу нестало балаго.

Моравска Србија: Славни Лазар
Режија: Филип Чоловић
Србија 2018.
Трајање 25´

Након смрти последњег владара Немањића, цара Уроша Нејаког, Лазар Хребељановић уздиже се на ранг владара и стварајући, Кнежевину Србију. У емисији посвећеној њему тражимо одговоре на питања о томе ко је заиста био Лазар Хребељановић и каква је била Србија у време његове владавине, како је изграђиван његов култ владара и мученика после Косовске битке.

Боабдилов гроб
La tumba de Boabdil
Режија: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Шпанија 2019.
Трајање 28’

Мануел Пиментел у Аламбри почиње истраживање са жељом да локализује остатке Боабдила, последњег краља Ал Андалуза. Приповеда о животу последњег монарха Насрида, почев од његових нестварних салона и домета архитектуре. Гранада је била бисер на круни Ал Андалуза и под влашћу младог краља. Боабдил је у историји остао упамћен као несрећна личност, а извесно је да је напустио Шпанију као младић да би 40 година живео у Магребу. Ово је прича о његовом животу.

Тајне Косанчићевог Венца I
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2020
Трајање 12´

Представљамо вам археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница. Видео је пројекат забавног карактера који су сарадници наменили полазницима семинара. Поред тога, циљ је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

Габинска мистерија
Un Mistero Gabino
Режија: Edoardo Torricella
Италија 2018.
Трајање 25’

Мали град Габино налази се у близини Рима и крије неке од најинтересантнијих археолошких остатака. На основу археолошких остатака археолози су успели да закључе да је овај градић у VIII веку пре наше ере био културно, верско и друштвено средиште.

 

ПЕТАК, 14. МАЈ 2021.
19:00 часова

Потомци Атиле
Attilla örökösei
Режија: Kiss – Stefán Mónika
Мађарска 2020.
Трајање 8´

Атила Хунски или Бич Божји, је био краљ Хуна од 434. године све до своје смрти. Земља Хуна се простирала од територија данашње Немачке до реке Урал и од Дунава до Балтичког мора. Током своје владавине Атила је био највећи непријатељ Источног и Западног римског царства. Два пута је походио Балканско полуострво, прешао је Галију до Орлеана пре него што је заустављен у бици на Каталаунским пољима. Потиснуо је западноримског цара Валентинијана III из његове резиденције Равене 452. године, стигао је до Константинопоља и Рима, али није могао да заузме ни један од ова два града. У великом делу западне Европе је захваљујући, њему ненаклоњеним, римским изворима упамћен као отелотворење окрутности и похлепности. Насупрот томе, неки међу истраживачима га сматрају великим и племенитим краљем.

Моравска Србија: Лазарев град
Режија: Филип Чоловић
Србија 2018.
Трајање 25´

„Лазарев град“ је филм посвећен престоном граду Крушевцу, манастирима Раваници и Љубостињи, задужбинама кнеза Лазара и кнегиње Милице и средњовековним утврђењима у Сталаћу и на Кознику. Како је изгледала Лазарева престоница, шта нам говоре откривени остаци палате и покретни материјал попут оружја, оруђа, посуђа и накита, које су одлике градитељства и сликарства Лазаревих задужбина и коју функцију су имала утврђења у Сталаћу и на Кознику, само су нека питања на које одговоре дају стручњаци: историчари, археолози, архитекте, историчари уметности, књижевници.

Чудовишта и митови
Terra X – Monster und Mythen
Режија: Carsten Gutschmidt
Немачка 2017.
Трајање 45’

Силовита и мистична, често и застрашујућа су нестварна бића из наших кошмара и бајки. Откуд то да се нека од фантастичних стровења могу срести у бројним културама широм света? Да ли у митовима има зрно истине? У потрази за чудовиштима научници наилазе и на неочекивано. Змај, једна од најпознатијих, најстаријих приказа човека, главни је актер у сагама и модерним фантазијама. Час опасан противник, час моћан савезник. Змај је најстарије привиђење људске маште. Среће се у митологији Германа и Римљана, одакле се преселио у хришћанске легенде и у Азију – у Кину, Кореју, Јапан.

Тајне Косанчићевог Венца II
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2020.
Трајање 18´

Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

Помпејев стуб
La colonne de Sawari
Режија: Hani Lashin
Египат 2009.
Трајање 14´

По мишљењу многих научника и истраживача најзначајније обележје Александрије је Помпејев стуб који се налази у најстаријем делу града на Александријском акропољу. Упркос називу Помпеј није имао никакве везе са овим стубом. Црвени гранитни стуб израђен од црвене асуанске стене је највероватније подигнут у част римског императора Диоклецијана.

Арача
Режија: Михајло Планкош
Србија 2019.
Трајање 35´

Постоје и рушевине које су конзервиране и уређене, у заштићеном амбијенту уз адекватну сигнализацију. Оваквом врстом заштите, заједница може да раузме значај остатака архитектуре. Они добијају место пејзажу и самим тим и значај у животима људи. Таква грађевина престаје да буде рушевина. Она постаје споменик.
Арача је међу њима. Причу попут њене увек вреди погледати са надом да ће ова верзија, настала уз помоћ др Ендреа Рафаија, Љубице Киселички и Хунора Ђурковића такође допринела животу места и приче.

 

Субота 15 МАЈ 2021.
19:00 часова

Археолошка збирка Филозофског факултета
Режија: Милан Пеца Николић
Србија 2019.
Трајање 35´

Археолошка збирка је наставно-научно-стручна јединица у оквиру Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Основана је 1929. године, залагањем професора археологије др Милоја М. Васића и сер Чарлса Хајда и додељена на старање Археолошком семинару, који 1962. године прераста у Одељење за aрхеологију Филозофског факултета у Београду. Првобитно је била смештена у Патријаршији Српске православне цркве, затим пресељена у просторије Археолошког семинара у Кнез Михаиловој 40, да би коначно, 1974. године, добила своје просторије у старој згради Филозофског факултета, односно Капетан-Мишином здању.
Захваљујући богатом фундусу покретног археолошког материјала и документације која потиче са најзначајнијих налазишта у нашој земљи, Збирка током вишедеценијског постојања представља базу за проучавање праисторијских, античких и средњoвековних култура Балкана. Резултати тих истраживања објављени су више од две стотине чланака, студија и монографија које су значајно унапредиле археологију као науку, а нашој земљи обезбедиле важно место на археолошкој карти Европе и света. У оквиру Збирке постоји конзерваторска лабораторија која већ три деценије води рачуна о стању покретног археолошког материјала.

Наслага
Katman
Режија: Melek Ulagay Taylan
Турска 2018.
Трајање 64´

Документарни филм открива причу о археолошким ископинама Гре Амера у Батману, које су спровели др Гул Пулхан и др Стуарт Блајлок и њихови тимови. Батман је археолошки локалитет који се налази на североистоку Турске. Будући да се на локалитету открова материјал од палеолита па све до турског периода занимљив је за проучавање и реконструкцију прошлости.

Пут око света за 10 минута
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2020.
Трајање 14´

Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

Мистерије Елефсине
Τα Ἐλευσίνια Μυστήρια
Режија: Група аутора „ Есперос“
Грчка 1987.
Трајање 30´

Елеусинске мистерије су биле иницијацијске церемоније које су се сваке године одржавале међу поклоницама култа грчких богиња Деметре и Персефоне у Елеусини. Представљају најпознатији и најважнији од свих мистеријских култова у антици. Верује се да су се Елеусинске, као и друге мистерије, у Грчкој појавиле за време микенског периода. Неки истраживачи сматрају да је култ представљао наставак поштовања древнијих, минојских богиња. Kулт je упражњаван током две хиљаде година. Представљао је важан фестивал хеленске ере, а касније је прихваћен и у Риму.

Моравска Србија: Стефан Високи
Режија: Филип Чоловић
Србија 2018.
Трајање 25´

Деспот Стефан Лазаревић је један од највећих и најзначајнијих српских средњовековних владара. Био је мудар политичар, велики ратник и витез, љубитељ културе и уметности, задужбинар и писац. Његову биографију обележили су велики догађаји: трагичан губитак оца, двоструко вазалство, турско и угарско, велике битке у којима је учествовао, попут битке на Ровинама, код Никопоља и Ангоре, изградња и украшавање престонице Београда и подизање своје задужбине манастира Манасије, последње владарске задужбине у средњовековној Србији.

НЕДЕЉА, 16. МАЈ 2021.
19:00 часова

Сећање на Месопотамију:
Белешке о оскрнављеном наслеђу
Mesopotamia in memoriam:
appunti su un patrimonio violato
Режија: Alberto Castellani
Италија 2019.
Трајање 48’

У далекој прошлости у подручју између река Тигра и Еуфрата настајале су цивилизације које утицале и обликовале развој читавог човечанства. Данас овај простор можемо препознати као гробницу цивилизација због непроцењивих губитака културног наслеђа несталог у оружаним сукобима, а често и уништаваних са намером. Пљачка и уништење споменика културних ненадокнадива је за човечанство.

Катакомбе Ком Ел Шокафа
Kom el Shokafa catacombs
Режија: Hani Lashin
Египат 2009.
Трајање 14´

Катакомбе Ком Ел Шокафа чине највећу римску гробницу у Египту. У овом документарном филму могу се видети старе гробне дворане и пролази који су изграђени у римском периоду.

Каменко и Кременко
Режија: Смиљана Попов
Србија 2019.
Трајање 21′

Како су живели и о чему су сањали први становници територије данашње Србије? Када су се доселили и како су изгледали? Где је настао први град у Европи? Ту праисторијску таму човечанства у посебној истраживачкој експедицији, разоткрива прва епизода нове сезоне Београда за почетнике. Видећете где и како су живели први становници Србије пре 40.000 година; где су у Србији настале прве куће и градови у Европи пре 12.000 година; ко је направио прву портретну скулптуру у праисторији; како су наши праисторијски преци имали еколошки ефикасне куће, подно грејање, прозоре(!) али и како су пра Београђани постали први европски трендсетери пре 7.000 година.

Ипатијевски манастир
Ипатьевский монастьрь
Режија: Дарья Андрианова
Русија 2012.
Трајање 25’

Сматра се да је Ипатијевски манастир 1330. године основао татарски кнез Чет, зачетник чувеног рода Годунових. Према манастирском предању, Чет је кренуо пут Москве с намером да ступи у службу код московског кнеза Ивана Калите, али се успут тешко разболео. Предахнуо је на месту где се река улива у Волгу Кострома и ту му се јавила Богородица са апостолом Филипом и мучеником Ипатијем Гангријским, после чега је био исцељен. Чет се обрадовао и примио православље, а на месту свог ноћног провиђења основао је монашку породицу.

Човек и со
The salt man
Режија: Seyed Sajad Moosavi
Шпанија 2015.
Трајање 16’

Со је један од елемената који су омогућили људски живот. Со је била од изузетно значајна сировина током развоја цивилизација. Поред употребе у исхрани, могућност соли да очува свежину хране је имала огромну улогу у развоју друштва. Очување хране је елиминисало зависност од сезонске хране и омогућило прекоокеански транспорт хране бродовима.

ПОНЕДЕЉАК, 17. МАЈ 2021.
19:00 часова

Археолошка ископавања у зимским јакнама
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2019.
Трајање 13´

Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

Уметност у рату
L’arte in guerra
Режија: Massimo Becattini
Италија 2017.
Трајање 64’

Занимљива прича о Италијанима који су се за време Другог светског рата обавезали на спашавање националног уметничког наслеђа. То је прича о Родолфу Сивиероу, агенту тајних служби, Емили Лавагнини, званичници Министарства у Риму, и Паскуале Ротонди, настојнику Националној Галерији.

Стари Римљани или лагуми новијег датума?
Режија: Смиљана Попов
Србија 2019.
Трајање 22′

Постоји кућа у Земуну за коју се сматра да је најмистериознија са лавиринтима 25 метара иуспод земља. Да је 1964. године, када је посетио Београд, чувени Алфред Хичкок посетио вилу Вукојчић, веривано не би одолео искушењу да је овековечи у неком од својих филмова.

Псковски кремљ и лавра
Псковский кремль и лавра
Режија: Мария Самойлова
Русија 2011.
Трајање 26’

Древни град Псков је један од најстаријих и најживописнијих у Русији. Његове хронике, манастири и иконе сведоче да је преживео 123 рата, а његова прошлост сеже далеко колико и сама Русија. Псков се развијао као културни, уметнички, просветитељски и научни центар. Овде је настала посебна школа архитектуре и иконописа. Неговано је било и писање летописа. Данас је Псков модеран регионални центар, а уједно цео град представља један од најважнијих археолошких локалитета у земљи. У старом делу града културни слој је дубок седам метара. Град има преко 300 споменика архитектуре. Све то сведочи о богатству и непоновљивости историјског наслеђа Пскова.

Старо српско писано наслеђе: Запис у камену
Режија: Ивана Ковачевић
Србија 2017.
Трајање 22´

Одувек човек оставља запис у камену: речју – коју клеше у камену, сликом – коју прави од комадића камена. У мозаику и на фресци и обликом, који извлачи из камена, у вајарству и архитектури. У језгровитости камена, савремени уметник, подједнако као и уметник праисторије или средњег века проналази невидљиве силе; обелодањује енергију камена; открива дух камена наталожених миленијума; невидљивим силама даје видљиви облик.

УТОРАК, 18. МАЈ 2021.
19:00 часова

Diglife
Режија: Chris Davies
Србија/ Аустралија 2019.
Трајање 46´

Филм прати српско-аустралијски тим стручњака и студената током друге кампање археолошких ископавања на локалитету Глац, код Сремске Митровице, 3 километра од некадашњег Сирмијума. На простору данашње Србије рођено је седамнаест римских царева. Тројица су на овом тлу подигли палате: Галерије у Ромулијани, Максимин Даја у Шаркамену и Константин на Медијани. Да ли Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће вишегодишње истраживање стручака из Аустралије и Србије.

Археоманија: Феничани
ARQUEOMANÍA: Los Fenicios
Режија: Manuel Pimentel, Manuel Navarro
Шпанија 2019.
Трајање 28’

Феничани су мешавина оријенталних народа који су имали монопол над трговином на Медитерану током више стотина година. Ова епизода серијала Археоманија ће нам приближити њихове колоније на Иберијском полуострву, као и експанзију на Атлантику.

Ars Longa Vita Brevis
Режија: Riccardo Campagna
Трајање 40’
Италија 2018.
Трајање 40’

У Палмири у Сирији је археолошко налазиште старо више хиљада година постало једна од критичних тачака оружаних сукоба Сиријске војске у савезништву са Русијом и фундаменталистима Исламске државе. Судбина Палмире истиче симболички значај старина и омогућава размишљање о односу према наслеђу.
прошлошћу.

Трагом истраживача
Kutatók nyomában
Режија: Kiss – Stefán Mónika
Мађарска 2020.
Трајање 28´

Група научника покушава да на основу археолошких трагова реконструише живот какав је био у давној прошлости. Препрекаме и недоумице са којима се сусрећу, на занимљив начин су приказане у овом документарном филму.

Египатске мумије у петничким рукама
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2019.
Трајање 10´
Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

СРЕДА, 19. МАЈ 2021.
19:00 часова

Праисторијска ноћ Венере и Марса
Prapovjesna noć Venere i Marsa
Режија: Darko Puharić
Хрватска 2018.
Трајање 32´

Уз драматичне звукове бубњева, бубњарске групе РитмОС, гледаоци ће уронили у узбудљиву причу о најстаријем забележеном датуму у праисторији којега је проф. др Александар Дурман ишчитао научно интерпретирајући археолошки налаз гроба 3 с Вучедола откривен 1985. године. Догађај који се на небу одиграо 2889. године пре Христа, обележен је људском жртвом и пиктографским писмом записан на вучедолској терини приложеној у гробу.

Позориште у Скупима
The Theatre of Scupi
Режија: Владимир Блажевски
Северна Македонија 2019.
Трајање: 51’

Скупи, римски град код села Злокућани у близини Скопља, подигнут је у I веку. За време Флавијеваца добио је статус дедуктивне колоније. Од IV века Скупи је седиште епископа и главни град провинције Дарданије. Град је разорен у земљотресу 518. године. Археолошки је истражено велико позориште саграђено за време Хадријана, терме из IV века, делови градских бедема, приватне зграде и две ранохришћанске базилике, од којих је једна богато украшена мозаицимаи декоративном пластиком.

Пећине Охо Гварења
Ojo Guareña
Режија Edurne Rubio
Шпанија 2019.
Трајање 55’

Група спелеолога улази у пећину под називом Охо Гварења. Границе простора се чине врло нејасним, а људски гласови нам стижу као одјеци непознатог порекла. На крају, не знамо да ли смо ми ти који посматрају пећину или је пак супротно, пећина та која посматра нас.

Стојте, галије виминацијумске
Режија: Семинар археологије у ИС Петница
Србија 2020.
Трајање 11´

Археолошки журнал семинара археологије у ИС Петница је видео пројекат забавног карактера који су сарадници наменили пре свега полазницима семинара. Такође, идеја о стварању овог кратког филма је и упознавање шире јавности са актуелним вестима из археологије у земљи и свету.

Прочитајте више