Хронолошки оквири

Збирка за касну антику и рановизантијски период са Сеобом народа обухвата предмете који датирају од краја 3. до почетка 7. века. То је време бурних догађаја и превирања на европском тлу, од пропасти Римског царства, праћене упадима варварских народа и великим демографским променама, до уздизања Византије и експанзије хришћанства. Управо ове одлике допринеле су разноврсности и значају налаза у збирци.

Формирање фонда

Фонд збирке највећим делом чине предмети пронађени током археолошких ископавања најзначајнијих античких центара подунавског Балкана и југоисточне Европе:

Артефакти

Поред предмета за свакодневну употребу, у Збирци се налазе и предмети чију израду карактерише висок ниво занатског и уметничког достигнућа – сребрни тањири и зделе исковани у част Лицинија у нишкој радионици, сребрне посуде из Виминацијума, стаклене посуде с орнаментом у техници fondi d’oro из Акве (Прахово), те најразноврснији облици накита и детаља за одећу од бронзе, сребра и злата. Посебно треба истаћи Портрет Константина Великог – бронзану главу која је вероватно била део монументалне статуе (Ниш), затим Београдску камеју од сардоникса с представом истог владара у тријумфу (Кусадак), као и руку од слоноваче (Царичин град).

У Збирци се чува и архитектонски елемент са Царичиног града – део капитела са уклесаним латинским монограмом ктитора – цара Јустинијана.

Кустос: др Татјана Цвјетићанин, музејски саветник

t.cvjeticanin@narodnimuzej.rs

Прочитајте више