Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert Žori Vinikur

31. januara u 20:00

Petak, 31. januar 2020. u 20.00
Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu
Žori Vinikur, čembalo

Ulaz besplatan.

Luj Kupren (1626–1661)
Svita u C–duru
Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Passacaille


Žozef-Nikola-Pankras Roje (1705–1755)

Svita u c–molu
Allemande
La Sensible
La Marche des Scythes

Žan-Filip Ramo (1683–1764)
Symphonie de pièces de clavecin
Le rappel des oiseaux
Rigaudons
Musette
Tambourin
L’entretien des Muses
Les Tourbillons
Le Lardon
La Boiteuse
Les Cyclopes

 

Čembalo je bilo veoma popularno u Francuskoj od početka 17. veka, pa sve do Revolucije. Kompozitori kao što su Šambonijer i Luj Kupren su komponovali tako da su izvukli tonsku lepotu čembala na jedan nov način. Ovaj izvanredni repertoar, koji se proteže od kompleksnih slobodnih preludijuma Luja Kuprena, pa sve do dekadentnih izliva ostvarenja kompozitora kao što su Roje i Žak Difli, a da ne spominjem velikane kao što su Fransoa Kupren i Žan-Filip Ramo, uvek dotaknu moju dušu. Od intimnog do virtuoznog, od jednostavnog do veoma kompleksnog, u ovom repertoaru se nalazi bogatstvo koje definiše samo čembalo, verovatno više nego bilo koji drugi repertoar.
Žori Vinikur

 

O programu:
Iz porodice Kupren potekli su mnogi značajni muzičari a među njima je i Luj Kupren (1626–1661), stric čuvenog kompozitora Fransoa Kuprena. Pretpostavlja se da je Luj bio učenik Šambonijera, koji ga je verovatno i uveo u muzički svet Pariza. Luj je došao u ovaj grad 1651. godine, gde je između ostalog radio i kao orguljaš u crkvi Sen-Žerve. Tokom života je bio veoma cenjen kao muzičar, ali je nažalost živeo kratko što je verovatno jedan od razloga što ni jedno njegovo delo nije objavljeno tokom njegovog života. Danas je sačuvano oko 200 kompozicija ovog autora, iako se pretpostavlja da je njegov opus bio puno veći. Većina sačuvanih ostvarenja pisana su za klavijaturne instrumente, iz čega je uočljivo da je Luj Kupren bio jedan od najznačajniji francuskih
kompozitora dela za klavijaturne instrumente u 17. veku. Komadi, francuski plesovi koji su sačuvani, grupisani su po tonalitetima, a ne po svitama, kao što je kasnije bila praksa.

Iako je danas malo poznat široj publici, francuski kompozitor, čembalista, orguljaš i učitelj Žozef-Nikola-Pankras Roje (1705–1755) je 25 godina bio centralna figura u muzičkom životu Pariza. Bio je direktor muzike u pariskoj operi i radio je na dvoru gde je podučavao decu i svirao u orkestru. Rođen je u Torinu ali je brzo sa porodicom došao u Pariz gde je ostao do kraja života. Savremenik Ramoa, Roje je slavu stekao pre svega kao kompozitor opera, ali je takođe pisao i dela za klavijaturne instrumente. Godine 1746. publikovana je njegova Zbirka komada za čembalo koja sadrži 14 komada, od kojih su neki karakterni komadi, a drugi su transkripcije njegove scenske muzike. Večeras slušamo poslednja tri komada iz Zbirke Allemande, La Sensible (Osećajna) i La Marche des Scythes (Marš Skiita), koji je Rojeov najpoznatiji komad za čembalo.

 

Žan-Filip Ramo (1683–1764) jedan je od najzančajnijih francuskih kompozitora i teoretičara poznog baroka. Zanimljivo je da je Ramo došao u Pariz kao cenjeni teoretičar i autor dela za čembalo tek sa 40 godina, a da je sa 50 godina počeo da komponuje velika scenska dela poput opere-baleta Galantne Indije, po kojima je danas prevashodno poznat. Tokom dvadeset godina (1706–1726) je napisao preko 60 komada za čembalo grupisanih prema tonalitetu u 5 svita koje su objavljene u tri zbirke: Prva sveska komada za čembalo iz 1706, Komadi za čembalo iz 1724. godine i Nove svite komada za čembalo objavljene 1727. godine. Kroz ove tri zbirke moguće je pratiti razvoj i transformaciju forme svite od standardno raspoređenih stilizovanih plesova do karakternih i
programskih komada. Večeras slušamo komade kao što su su Le rappel des oiseaux (Zov ptica),ptica), L’entretien des Muses (Razgovor muza), Les Cyclopes (Kiklopi) i druge upravo iz zbirke iz 1724. godine. Ova zbirka Komada za čembalo se sastoji iz dve svite – svite komada u tonalitetu in E (to jest u E–duru i e–molu) i svite komada u tonalitetu in D (to jest u D–duru i d–mol).

 

Biografija:
Žori Vinikur (Čikago) je prepoznat kao jedan od istaknutih čembalista svoje generacije, a njegova raznolika karijera obuhvata resitale i koncerte na kojima nastupa kao solista, sarađuje sa najznačajnijim instrumentalistima i pevačima, a takođe deluje i kao vokalni kouč i dirigent. Školovao se u Parizu kod Iget Drajfus i Keneta Gilberta, zahvaljujući Fulbrajt stipendiji. Privukao je pažnju javnosti osvajanjem prvih nagrada na Čembalističkom internacionalnom takmičenju u Varšavi (1993) i Festivalu Praško proleće (1994), i od tada nastupa na festivalima, u koncertnim dvoranama i operskim kućama širom sveta. Kao koncertni solista, sa repertoarom od Baha do Pulenka i Najmana, je nastupao sa vodećim orkestrima kao što su Filharmonija Roterdama, Orkestar romanske Švajcarske, Kamerni orkestar iz Lozane, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Pariski orkestarski ansambl, pod vođstvom vodećih dirigenata današnjice.
Vinikur je veoma cenjen kao korepetitor, a sarađivao je sa umetnicima kao što su Elen Delavo, Vivika Ženo, Magdalena Kožena, Anik Masis, Marijana Mijanović, Dorotea Rešman, Rolando Viljason i Ane Sofi fon Oter. Kao aktivni predstavnik savremenog repertoara za čembalo, premijerno je izveo dela pisana za njega, kompozitora kao što su Harold Melzer, Fredrik Dirie, Stiven Blumberg, Patrisia Morhed i Grejem Linči. Godine 2013. kuća Sono Luminus je izdala njegov kompakt disk Toccatas, na kojem su snimci modernih američkih dela za čembalo. Njegovi snimci su dobili priznanja širom sveta. U saradnji sa flautistom Džošuom Smitom, je snimio Bahove Sonate za flautu i čembalo, i ovo izdanje je privuklo pažnju širom sveta. Njegov prvi
disk za izdavačku kuću Sono Luminus – Kompletna dela za čembalo Ž. F. Ramo – je nominovan za nagradu Gremi 2012. godine u kategoriji: najbolji solistički snimak klasične muzike. Drugi put je nominovan za istu nagradu za disk Toccatas u izdanju Sono Luminous. Njegova impresivna diskografija je nastavila da se proširuje naslovima koje kritika hvali, kao što je Šest koncerata za dva čembala Antonija Solera, koje je snimio sa Filipom LeRojem za izdavačku kuću Delos.

Detalji

Datum:
31. januara
Vreme:
20:00
Događaj kategorija: