Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert „Engleski barok: Apoteoza dobre vladavine“

19. septembra u 12:00 - 13:30

Virdžinal, najstariji instrument iz porodice čembala, bio je omiljeni svetovni instrument perioda renesanse. Ovaj instrument imao je manji pravougaoni oblik rezonantnog tela i „devičanski“ čist i bistar zvuk, zbog koga je najverovatnije dobio naziv. Razvio se iz srednjevekovnog vizantijskog psalteriona, koji su koristili sveštenici istočne crkve za „pitagorejska“ istraživanja harmonije,  boja i karaktera  antičkih modusa, kao i za davnje intonacije vokalnoj muzici.

Tokom renesanse virdžinal stiče veliku popularnost, najpre u italijanskim gradovima Urbinu i Padovi, a potom postaje omiljeni instrument mladih aristokratkinja u Francuskoj.  U periodu vladavine engleske kraljice Elizabete I, doživeo je vrhunac razvoja. U kraljičinom manuskriptu sačuvano je 297 kompozicija posvećenih vladarki, među autorima su najznačajniji katolik Viljem Berd i protestant Džon Bul. U teškom periodu engleske istorije Elizabeta pokušava da ostvari sklad u svojoj monarhiji, bavljenje muzikom je izvor njene snage i demonstracija dobrih namera. Elizabetin lik možemo da zamislimo zahvaljujući brojnim portretima, na kojim igra ili  drži u rukama simbole dobre vladavine, npr. dugu – simbol mira.

Prelazak na čembalo- instrument većeg tipa dešava se u XVII veku, periodu vladavine Stjuarta i inspiracije francuskom kulturom, a najznačajniji predstavnik je Henri Persl, autor brojnih komada za engleske muzičke drame i kompozitor prve engleske opere „ Didona i Enej“.

Englesku muziku XVIII veka obeležio je  Georg Fridrih Hendl,  muzičar nemačkog porekla, koji najznačajniji zreli stvaralački period provodi u Engleskoj u funkciji dvorskog kompozitora izbornog princa  Hanovera- koji će postati engleski kralja Džordža V.

 

Program:

 

Viljem Berd (William Byrd, 1539-1623 )

Fantasia

Rowland

Pavana, Galliarda

Fortune

The Queenes Alman

Džon Bul (John Bull, 1562-1628)

Fantastic Pavan and Galliard

The Duchesse of Brunswick’s Toye

The Duke of Brunswick’s Alman

Dr.Bull’s Juell

Henri Persl (Henry Purcell, 1659-1695)

Ground in c

Ground in e

Ground in d

Georg Fridrih Hendl (Georg Friedrich Hǟndel, 1685-1759)

Suite f: Adagio, Allegro

Suite F: Adagio

Chaconne in G

Sonata za duo čembala G dur

Detalji

Datum:
19. septembra
Vreme:
12:00 - 13:30
Događaj kategorija: