Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert za prijatelje

01.12.2019. u 12:00

Atrijum Narodnog muzeja

Izvođači

Irina Skorikova violončelo
Uki Ovaskainen klavir

Program

Johanes Brams, Sonata br.1 u e-molu, op.39
Frenk Bridž, Sonata u d-molu, H 125

 

Biografije

Uki Ovaskainen

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade „Kontemporanea“ i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope, i.o. na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru Marinski, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, „Zlatni dani Kopenhagena“,“ Espo, međunarodna nedelja pijanizma“. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u roku od jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
On je studirao na Sibelijus Akademiji u Helsinkiju, na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Hohšule-u u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Pored toga radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima poput Pnine Salcman, Andraša Šifa, Emanuela Krasovskog, Čarlsa Rozena, Jalija Vagmana i Fua Conga.
Uki Ovaskainen je svirao kao solista i.o. sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u „Koncerthaus“-u u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog Kamernog Orkestra, radio kao korepetitor „Opere Faber“ u Portugaliji, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom „Tapiola“, kao član i pijanista. U okviru organizacije „Artlink“, proširio je svoju pedagošku aktivnost, radeći sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima „Muzičke omladine“ u Beogradu. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente, on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim violinistima, violistima, čelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

 

Irina Skorikova

Irina Skorikova potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Violončelo uči od najranijeg detinjtva. Sa 12 godina primljena je u školu za muzičke talente CMŠ u Moskvi.
Učila je kod prof. A. Kiriloviča Fedorčenka (Rusija) i prof. Mihajla Fleksmana (SAD).
U toku školovanja osvojila je veliki broj nagrada i priznanja.
Muzičku Akademiju završila je u Beogradu u klasi prof. Fransoaz Beche Jakovčić.
Odmah po diplomiranju primljena je u Orkestar Opere i Baleta Narodnog Pozorišta u Beogradu gde je zaposlena kao stalni član od 1999.
2006. godine na poziv Ministarstva kulture Vlade Luksemburga i dobijanja pune stipendije zemalja EU, Irini je Pozorište odobrilo trogodišnje usavršavanje na Nacionalnom Konzervatorijumu grada Luksemburga iz oblasti violončela i kamerne muzike kod poznatih Evropskih umetnika- prof. Kloda Đampelegrinija (Claude Giampellegrini) za violončelo i  prof. Olivijea Dartevela (Olivier Dartevelle) za kamernu muziku.
U toku usavršavanja nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Luksemburgu, Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.Takodje je nastupala i kao solista sa Orkestrom Opere i Baleta Narodnog Pozorišta u Beogradu. Godine 2018. upisuje Specijalističke studije na Muzičkoj Akademiji u Beogradu na katedri za violončelo u klasi prof.dr. Srđana Sretenovića.

Detalji

Datum:
01.12.2019.
Vreme:
12:00
Događaj kategorija: