Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Moj otac Vuk Karadžić

09.02.2020. u 12:00 - 13:30

|Recurring Događaj (See all)

One event on 23.02.2020. at 12:00pm

One event on 08.03.2020. at 12:00pm

One event on 22.03.2020. at 12:00pm

Muzej Vuka i Dositeja vas poziva da se kroz multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić“ upoznate sa životom i stvaralaštvom najvećeg reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića.

Vuk Stefanović Karadžić je bio srpski filolog, reformator jezika, pisac prvog srpskog rečnika i najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. veka. Njegov život obiluje pričama koje su bile inspiracija za kreiranje specijalnog miltimedijalnog programa, zamišljenog tako da svakog posetioca upozna sa pojedinostima iz života jedne od najznačajnijih ličnosti naše istorije. To je sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su, svojevremeno, okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Zgrada Muzeja Vuka i Dositeja svojevremeno je bila sedište Velike škole, prve srpske prosvetne ustanove namenjene višem obrazovanju, koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Stefanović Karadžić bio đak prve generacije. Multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić“ obogaćen je monodramom iz ugla Mine Karadžić, prikazivanjem dokumentarnog materijala, porodičnih fotografija, kao i taktovima starogradskih muzičkih numera, tako da u potpunosti dočarava vreme o kome Mina pripoveda, dok savremeni audio-vizuelni efekti oživljavaju prostor ovog kultnog zdanja. Po završetku programa posetioci mogu da obiđu stalnu muzejsku postavku koju čine lični predmeti Vuka i Mine Karadžić, porodično stablo i bogata zbirka fotografija porodice Karadžić.

Program realizuju Muzej Vuka i Dositeja Narodnog Muzeja u Beogradu i udruženje KulTurNet u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Turističkom organizacijom Beograda.

Program u trajanju od 40 minuta odigrava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja na Dorćolu, svake druge nedelje sa početkom od 12 časova.

Ulaznice u iznosu od 400 dinara u prodaji su na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja u Gospodar Jevremovoj 21.

Detalji

Datum:
09.02.2020.
Vreme:
12:00 - 13:30
Događaj kategorija: