Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Otvaranje izložbe „Ispričana Nepričava“

28.02.2023. u 13:00 - 14:30

Dan Muzeja Vuka i Dositeja obeležiće se otvaranjem izložbe Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996). Izložbu i prateću publikaciju realizovali su muzejski savetnici Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, imajući u vidu pre svega istorijsko vreme i okolnosti u kojima su na svojstven način, Popović vizuelnim izrazom a Mihiz pisanom rečju, obeležili izuzetno stvaralaštvo i dragoceno prijateljstvo.

Pre sedam decenija otvaranjem izložbe slika Selo Nepričava predstavljeni su radovi Miće Popovića. Bila je to prva gostujuća izložba u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, u kojem je mladi pisac, esejista i budući kritičar Mihiz, bio kustos asistent. Izložbu je otvorio upravnik Muzeja, Đuro Gavela, a javnosti se obratio i Mihiz, koji je, tom prilikom, za stvaralaštvo svog prijatelja i kuma, između ostalog, rekao: „da Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti.“

Izložbom i pratećom publikacijom „Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996)“ su obuhvaćeni rani radovi Miće Popovića, nastalih pedesetih i šesedesetih godina iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja Srbije, Likovne zbirke Muzeja Vuka i Dositeja, Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, pri Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, Loznica, Srpske čitaonice u Irigu, kolekcije porodice Popović i zaostavštine Borislava Mihajlovića Mihiza.

Detalji

Datum:
28.02.2023.
Vreme:
13:00 - 14:30
Događaj kategorija: