Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstava „Ja ću tebi ljuba biti“

13. novembra u 12:00 - 13:00

U nedelju, 13. novembra u 12 časova, u Muzeju Vuka i Dositeja biće izvedena monodrama Muzeja Krajine „Ja ću tebi ljuba biti” autorke Sanje Radosavljević, kustosa Muzeja Krajine. Uloga Marije Mice Mokranjac, koja će nam govoriti o životu i delu Stevana St. Mokranjca, poverena je glumici Ljiljani Jakšić.

Stvaralaštvo Stevana Stojanovića Mokranjca i brojni uspesi koje je nizao nadaleko su poznati. Međutim, jedan kreativni tim ljudi iz njegovog rodnog grada dosetio se kako da nas još jednom podseti na njih, ali i da nam saopšti neke nove, manje poznate detalje iz privatnog i porodičnog života našeg značajnog kompozitora. Ovoga puta izvor novih saznanja i jedinstven vodič kroz Mokranjčevu biografiju biće – teatar.

„Monodrama posvećena slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu ima za cilj afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture. Glavna junakinja predstave oživeće lik Marije Mokranjac, upoznaće nas sa životom i delom svog supruga Stevana, kao i sa znamenitim ličnostima epohe. Dočaraće nam istorijske prilike kroz interesantne anegdote i podsetiće nas na divne kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca”, ističe autorka uoči premijere. Okosnicu ove storije o Mokranjcu čini intimna prepiska (pisma, razglednice, telegrami) koju je vodio sa svojom suprugom, sačuvana u Muzeju Krajine u Negotinu. Pored novih i nadasve zanimljivih priča, publiku tokom predstave očekuje i uživanje u Mokranjčevim vanvremenskim muzičkim delima.

Detalji

Datum:
13. novembra
Vreme:
12:00 - 13:00
Događaj kategorija: