Povodom sedamdeset godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja (1949 – 2019) u Todorčetovom konaku Muzeja Krajine Negotin u utorak,  22. oktobra 2019. godine otvara se izložba „Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“, autorki mr Eliane Gavrilović i Marine Pejović.

Posle otvaranja izložbe biće upriličeno izvođenje specifičnog muzejskog teatra, monodrame „Moj otac Vuk Karadžić“ koja je u trećoj sezoni već obeležila svoje 60 izvođenje. 

Dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“sadrži dvadeset panoa sa tekstovima koji posetiocima predstavljaju  delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture kao i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i  fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice.

Istoimena postavka gostovala je od 2017. godine u  Hamburgu i Štutgartu, Novom Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Gornjem Milanovcu, Tršiću i Šapcu.

Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, muzejski edukator Narodnog muzeja u Beogradu.

Jezgro zbirke Muzeja Vuka i Dositeja čini zaostavština Vuka Stefanovića Karadžića koju je krajem 19. stoleća (1894.) Kraljevini Srbiji poklonila njegova ćerka, Vilhelmina Mina Karadžić Vukomanović. Vukova soba, odnosno Vukov muzej delovao je pod okriljem tadašnjeg Narodnog muzeja. U periodu posle Drugog svetskog rata,  Vukovoj zbirci pridodaje se skromnija ostavština Dositeja Obradovića i odlukom vlade NR Srbije 28. februara 1949. godine osniva se Vukov i Dositejev muzej. U početku samostalan, Muzej se od 1979. godine ponovo pripaja Narodnom muzeju u Beogradu u čijem sastavu i danas deluje. 

Reči Vuka Stefanovića Karadžića iz kojih se očituje njegova neiscrpna ljubav ka svom narodu, jeziku i prosvećivanju glase:

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada“.

Izložba će biti otvorena od 22. oktobra do  30. novembra 2019. godine u Muzeju Krajine Negotin.