Afirmativnim tekstom „Velika onlajn izložba Muzeja bez granica“, u nemačkom nedeljniku Tagesšpigel je 2. aprila 2020. godine predstavljena izložba „Zajednička istorija – arapski svet i Evropa 1815-1918″. Organizacija Muzeji bez granica (Museums with no frontiers) je okupila učesnike i eksponate iz 22 države, kako bi se uobličio ovaj slojeviti onlajn izložbeni projekat. Počela da se koncipira još 2012. godine, Izložba danas predstavlja priče iz prošlosti različitih sfera života u kojima su se ukrštali evropski, osmanski i arapski uzajamni uticaji.

Sharing History Arab World – Europe | 1815 – 1918

U osnovi inicijative Muzeja bez granica o pokretanju projekta izložbi Zajednička istorija, stoji uverenje da smo danas svi pozvani da vlastitoj nacionalnoj istoriji pristupamo kao delu šireg, zajedničkog nasleđa i da bi upravo takvo bavljenje prošlošću uz sveobuhvatne interpretacije koje uzimaju u obzir različite perspektive, trebalo da podstiče na stvaranje zajedničke budućnosti.

Složeni odnosi i uticaji između arapskog, osmanskog sveta i Evrope tokom perioda između 1815. i 1918. godine, obeleženog snažnom industrijalizacijom i kolonijalnom dominacijom Evrope u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, do kraja Prvog svetskog rata, oblikovali su u značajnoj meri i današnje međunarodne odnose. Posredstvom mogućnosti virtuelnog uvida u dokumente, istorijske fotografije, umetnička dela, arheološke predmete, predmete iz svakodnevnog života, kao i tekstovima sa različitim nivoima informacija, izložba omogućava ne samo otkrivanje saznanja i viđenja Evropljana, već i perspektive iz različitih regiona sveta.

Narodni muzej u Beogradu je sa zadovoljstvom učestvovao u ovom projektu uz brojne muzeje, biblioteke, arhive i univerzitete, predstavljajući odabranih deset eksponata među ukupno 3000 koliko ih izložba Zajednička istorija predstavlja. Čuvene istorijske kompozicije iz Narodnog muzeja u Beogradu sa prelaska 19. u 20. vek sa predstavama srednjovekovne i prošlosti pod turskom vladavinom, najistaknutijih umetnika poput Paje Jovanovića, Uroš Predića, Đorđa Krstića, Pavela Đurkovića, Đure Jakšića, Stevana Aleksića i Vlaha Bukovca, deo su međunarodne onlajn izložbe Zajednička istorija- arapski svet i Evropa 1915-1918.

Međusobni odnosi arapskog, otomanskog i evropskog sveta predstavljeni su u okviru deset poglavlja: o gradu i urbanom pejzažu, ekonomiji i trgovini, umetnosti i zanatstvu, pronalascima, međunarodnim izložbama, migracijama, muzici, književnosti, plesu i modi, otkrivanju prošlosti, reformama i društvenim promenama. Svako od deset izložbenih poglavlja, čini izložbu unutar izložbe i samo je temeljno strukturisano.

Korisnici unutar kolekcija mogu da pogledaju materijal prema državi iz koje potiče ili u okviru posebnih tema izložbe:

Tematska vremenska linija zajedno sa istorijskim profilom svih zemalja učesnica nudi dodatni kontekst.
Istorijska pozadina pruža informacije o tri posebne perspektive perioda: arapskoj, osmanskoj i evropskoj.
Moja kolekcija omogućava registrovanim korisnicima da stvaraju personalizovane kolekcije, a Moja izložba omogućava im „kustosiranje“ sopstvenih izložbi.
Partneri daju dalje informacije o uključenim institucijama.

Celokupna onlajn izložba i svi prateći tekstovi su dostupni na engleskom. Izložbu Zajednička istorija – arapski svet i Evropa 1815-1918. preporučuje Narodni muzej za posetu u vreme samoizolacije, a izložba budi znatiželju i nudi mogućnsot otkrivanja prošlosti, umetnosti i kulture, kao i slojevitog učenja.