izlozbekalendar

Svetlost u mraku Prvog svetskog rata

Izložbu Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji Narodni muzej u Beogradu realizuje u čast 170 godina osnivanja, ali i kao upozoravajuće podsećanje na 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Kroz antologijski izbor umetničkog stvaralaštva iz prve dve decenije 20. veka naša publika ima priliku da upozna najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima umetnosti u našim i svetskim galerijama i muzejima.

Na izložbi realizovanoj u okviru državnog programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata predstavljena su vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma koja se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, kao i radovi koji se nalaze u privatnim kolekcijama.

Posetioci Narodnog muzeja imaju priliku da vide remek-dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umetnost svetlosti trajno prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. Upravo su oni učinili iskorak ka savremenom umetničkom izrazu i njihov umetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji. Podstaknuti zaostavštinom izvornog impresionizma, razvili su autentičan umetnički izraz i time, kao što autor izložbe, muzejski savetnik Ljubica Miljković u izložbenom katalogu zaključuje: Ozarili su doba posrnuća, sunovrata i mraka civilizacije.

Predstavljajući slikarstvo koje nastaje i traje uprkos ratnim nedaćama, izložba Svetlost u mraku Prvog svetskog rata oslikava stvaralačku snagu i kreativnost koje bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.

Susrećući se sa delima Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, najdoslednijih srpskih impresionista i zastupnika moderne, koji su stvarali početkom prošlog veka i koji su delili sudbinu naroda i otadžbine u prilici smo da vidimo i osetimo na koje načine umetnik sagledava trenutak u kojem stvara, kako umetnost okrepljuje ili prkosi.

Nadežda Petrović, Dereglije na Savi, 1907


« Povratak na događanja