Gostovanje dokumentarne izložbe „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu

Muzej u Smederevu

22. januar – 14. februar 2020. godine

Izložba „Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“ otvara se 22. januara u 19 časova.

Posle otvaranja izložbe posetioci će moći da prisustvuju izvođenju monodrame „Moj otac Vuk Karadžić“ realizovanoj u organizaciji Muzeja Vuka i Dositeja, Udruženja KulturNet i uz podršku Turističke organizacije Beograda.

Dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu“sadrži dvadeset panoa sa tekstovima koji posetiocima predstavljaju  delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture kao i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i  fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice.

Istoimena postavka gostovala je 2017, 2018. i 2019. godine u  Hamburgu i Štutgartu, Novom Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Tršiću, Šapcu, Negotinu i Beogradu.

Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, viši kustos Odeljenja za edukaciju.

Jezgro zbirke Muzeja Vuka i Dositeja čini zaostavština Vuka Stefanovića Karadžića koju je krajem 19. stoleća (1894.) Kraljevini Srbiji poklonila njegova ćerka, Vilhelmina Mina Karadžić Vukomanović. Vukova soba, odnosno Vukov muzej delovao je pod okriljem tadašnjeg Narodnog muzeja. U periodu posle Drugog svetskog rata,  Vukovoj zbirci pridodaje se  skromnija ostavština Dositeja Obradovića i  odlukom vlade NR Srbije 28. februara 1949. godine osniva se Vukov i Dositejev muzej. U početku samostalan, Muzej  se od 1979. godine ponovo pripaja Narodnom muzeju u Beogradu u čijem sastavu i danas deluje.

 

Reči Vuka Stefanovića Karadžića iz kojih se očituje njegova neiscrpna ljubav ka svom narodu, jeziku i prosvećivanju glase:

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada“.

 

 EMOTIVNA BIOGRAFSKA PRIČA O ŽIVOTU VUKA KARADžIĆA

Muzej Vuka i Dositeja vas poziva da se kroz multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić“ upoznate sa životom i stvaralaštvom najvećeg reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića.

Vuk Stefanović Karadžić je bio srpski filolog, reformator jezika, pisac prvog srpskog rečnika i najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. veka. Njegov život obiluje pričama koje su bile inspiracija za kreiranje specijalnog miltimedijalnog programa, zamišljenog tako da svakog posetioca upozna sa pojedinostima iz života jedne od najznačajnijih ličnosti naše istorije. To je sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su, svojevremeno, okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Zgrada Muzeja Vuka i Dositeja svojevremeno je bila sedište Velike škole, prve srpske prosvetne ustanove namenjene višem obrazovanju, koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Stefanović Karadžić bio đak prve generacije. Multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić“ obogaćen je monodramom iz ugla Mine Karadžić, prikazivanjem dokumentarnog materijala, porodičnih fotografija, kao i taktovima starogradskih muzičkih numera, tako da u potpunosti dočarava vreme o kome Mina pripoveda, dok savremeni audio-vizuelni efekti oživljavaju prostor ovog kultnog zdanja. Po završetku programa posetioci mogu da obiđu stalnu muzejsku postavku koju čine lični predmeti Vuka i Mine Karadžić, porodično stablo i bogata zbirka fotografija porodice Karadžić.

Program realizuju Muzej Vuka i Dositeja Narodnog Muzeja u Beogradu i udruženje KulTurNet u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Turističkom organizacijom Beograda.