Narodni muzej je danas, 20. oktobra posetila Ministarka kulture Egipta, Ines Abdel Dajim sa delegacijom. Nakon obilaska i upoznavanja sa stalnom muzejskom postavkom u društvu v.d. direktorke Narodnog muzeja, Bojane Borić Brešković, održan je sastanak na kome se razgovaralo o mogućnostima za razvijanje i unapređenje saradnje u oblasti kulture i sektora kulturnog nasleđa.

Ministarka Abdel Dajim je iskazala divljenje prtema kolekciji Narodnog muzeja, izražavajući posebno zadovoljstvo i ponos na, skromnu po obimu, ali dragocenu po  značaju za kulturu, zbirku staroegipatskih eksponata.

V.d. Direktora Narodnog muzeja, Bojana Borić Brešković je podsetila na postojeće već ostvarene vidove saradnje Narodnog muzeja sa Ambasadom Egipta u Srbiji. Ukazala je i na pripremljen i usaglašen sporazum o saradnji između Egipatskog velikog muzeja i Narodnog muzeja u Beogradu, koji će biti svečano potpisan. Zahvalila je na entuzijazmu i naporima koje ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, koji je takođe prisustvovao sastanku, čini na povezivanju Egipta i Srbije u oblasti kulture.

Predložila razvijanje saradnje u oblasti konzervacije, naročito kada je reč o očuvanju Zbirke staroegipatske kulture iz Narodnog muzeja. Ministarka Abdel Dajim je izrazila saglasnost i spremnost na bilaterelnu saradnju i u drugim oblastima kulturne delatnosti poput filma i bibliotekarstva.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodne odnose i evropske integracije, Asja Drača Muntean, je iskazala posebni afinitet Srbije da bude domaćin gostujuće izložbe staroegipatske kulture, o čemu će ministarka Abdel Dajim izvestiti egipatskog ministra za antikvitete.