O zbirci

Zbirka novca Novog veka, medalja i odlikovanja predstavlja značajan izvor saznanja o cirkulaciji novca na ovim prostorima, o društvenim prilikama i kulturnoj istoriji u periodu od 16. do 20. veka.

Zbirka novca

U zbirci su zastupljeni brojni primerci kovanog novca i novčanica. Nedostatak nacionalne monete na srpskoj teritoriji u periodu od 16, do druge polovine 19. veka, otvorio je monetarne puteve različitom evropskom novcu, koji je bio u opticaju do oslobođenja države i obnove nacionalnog kovanja u Kneževini Srbiji, 1868. godine.

Zbirka medalja

Najpotpuniju celinu zbirke medalja predstavljaju medalje južnoslovenskih naroda, ali je značajna i ona koja se vezuje za kulturno-istorijske prostore Austrije, Francuske i Nemačke. Zbog posebnog značaja, izdvajaju se najstarije srpske medalje izdate povodom Svetoandrejske skupštine 1858. godine. One potvrđuju činjenicu da su medalje, mada kao serijski proizvod svrstane u nižerazredni likovni materijal, kompleksna umetnička ostvarenja.

Kolekcija ordenja

Kolekcija ordenja je posebno zanimljiva zbog svoje autentičnosti i ekskluzivnosti primeraka. Nastala prevašodno poklonima iz zaostavština generala Jovana Miškovića, Jovana Avakumovića, Milenka Vesnića i drugih značajnih predstavnika mladog srpskog građanstva, pored neospornog istorijskog i dokumentarnog značaja, ova, po obimu nevelika zbirka, značajno doprinosi upotpunjavanju slike o razvoju naše faleristike s kraja 19. i početkom 20. veka.

Kustos: Marija Marić-Jerinić, viši kustos

m.jerinic@narodnimuzej.rs

Pročitajte više