Otvaranje izložbe

NADEŽDA PETROVIĆ. MODERNOST I NACIJA

Velika galerija Narodnog muzeja Srbije

Utorak 14. februar 2023, u 18 časova

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, u Velikoj sali Narodnog muzeja Srbije 14. februara u 18 časova otvara se izložba NADEŽDA PETROVIĆ. MODERNOST I NACIJA, priređena u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice.

Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić, pružili su studiozne uvide u likovni opus Nadežde Petrović, koji je na izložbi predstavljen kroz hronološko-tematske celine. Imajući u vidu da je naša čuvena slikarka razvijala izrazito samosvojan pristup slikarstvu i formirala autentičan likovni izraz, koji izmiče idejama starije generacije i mišljenjima njenih savremenika, postavka je osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima njenog slikarstva. U razvojnoj liniji od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističke epizode i nacionalnog narativa, do dela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda ostvaruje pobedu moderne slike sa prevagom likovnog nad ideološkim. 

Sa težnjom da se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavi na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koje Narodni muzej baštini, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Svestrana ličnost Nadežde Petrović koja se bavila slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, pedagoškim radom, ženskom emancipacijom, te političkim i nacionalnim pitanjima, svedoči o njenoj angažovanosti i srčanoj uključenosti u društvena i umetnička previranja s početka 20. veka, sa ciljem da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva.

Posetioci će izložbu NADEŽDA PETROVIĆ. MODERNOST I NACIJA u Narodnom muzeju Srbije moći da pogledaju sve do 15. aprila  nakon čega će istu čast imati i posetoci Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeja Savremene umejetnosti Republike Srpske, Umetničke galerije Nadežda Petrović i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.