U utorak 23. januara sa početkom u 13 časova otvara se izložba„Dositejev dolazak u Beograd” u izložbenom prostoru Odžaklije Muzeja Vuka i Dositeja, posvećena poslednjoj životnoj etapi velikana srpske kulture, Dositeja Obradovića.
Na izložbi su predstavljeni eksponati iz zbirke Muzeja Vuka i Dositeja koji su retko izlagani – bronzano poprsje Dositeja Obradovića, rad Rudolfa Valdeca iz 1911. godine, Dositejevo poprsje u gipsu Marka Brežanina iz 1940. godine, Dositejev portret Marina Tartalje, kao i plakete i medalje sa likom Dositeja Obradovića izrađene u radionicama vajara Đorđa Jovanovića i Ivana Meštrovića. Među izloženim delima izdvajaju se pisma koje je Dositej Obradović razmenjivao sa bliskim prijateljima tokom boravka u Zemunu i Beogradu. Sve stranice pisama biđe dostupne zainteresovanim posetiocima u elektronskoj formi, sa prepisom preuzetim iz Sabranih dela Dositeja Obradovića u šest knjiga, u izdanju Zadužbine Dositej Obradović. Na izložbi će biti predstavljena i arhivska građa vezana za obeležavanje sto godina od Dositejeve smrti i postavljanje spomenika 1914. godine — program svečanosti otkrivanja spomenika, program svečane predstave Srpskog kraljevskog narodnog pozorišta i pozivnice za banket Beogradske opštine.
Otvaranju izložbe prethodi promocija knjige Dositej Obradović (1739/1742 – 1811), objavljena u izdanju Narodnog muzeja Srbije. O knjizi će govoriti Ljiljana Čubrić, muzejska savetnica u penziji, teoretičarka književnosti, prof. dr Jasmina Ahmetagić i autorka Eliana Gavrilović, muzejska savetnica iz Muzeja Vuka i Dositeja.
Muzej Vuka i Dositeja koji je u sastavu Narodnog muzeja Srbije, po svojoj memorijalnoj koncepciji posvećen je prosvetitelju i prvom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Izložbom o Dositejevoj poslednjoj životnoj etapi i sveobuhvatnoj knjizi o njegovom životu autorke Eliane Gavrilović, Muzej Vuka i Dositeja uspešno doprinosi inovativnom sagledavanju
značaja lika i dela Dositeja Obradovića sa ciljem predstavljanja javnosti neiscrpne riznice srpske kulturne baštine.
Ljubitelji i poštovaoci Dositejevih životnih i književnih putovanja i svi zainteresovani koji žele da otkriju zanimljivosti iz života inspirativne ličnosti uticajnog dela, moći će da uživaju u izložbi Dositejev dolazak u Beograd do 18. februara 2024. godine.