Promocija monografije „Manastir Svetog Nikole u Toplici. Arheološka istraživanja“ naše koleginice, muzejske savetnice dr Emine Zečević održana je u subotu, 27. novembra u Prolom banji.

Na promociji se, pored autorke prisutnima obratila i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i koleginica Gordana Gavrić. Događaj je pratila i dokumentarna izložba posvećena stogodišnjici od prvih arheoloških iskopavanja Manastira Presvete Bogorodice u Kuršumliji čiji su autori Milan Savić i dr Zečević.

Manastir Svetog Nikole, kao i Manastir Presvete Bogorodice su, kao prve zadužbine Stefana Nemanje dugo vremena ostajale izvan fokusa naučne i stručne javnosti, a monografija dr Emine Zečević predstavlja sumu višegodišnjeg rada na traganju za materijalom i dokumentacijom, identifikacijom i datovanjem Nemanjinih crkava u Toplici, kao i potragu za odgovorima o njihovoj važnosti i sudbini tokom minulih vekova.

Promocija monografije održala se u okviru naučnog skupa posvećenom 825. godišnjici monaškog postriga Svete Anastasije, kao i manastiru Presvete Bogorodice u Kuršumliji, uz prisustvo Negovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, Negovog Preosveštenstva Episkopa topličkog g. Jeroteja, časnih otaca Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i Pravoslavne Eparhije niške.