Rimski epigrafski spomenik iz II veka koji je 10. jula otkriven na putu ka deponiji Vinča, a koji je nestao u noći između 11. i 12. jula, uspešno je pronađen. Spomenik je nakon opsežne akcije MUP, PS Zvezdara i SBPOK, dana 23.07.2020. otkriven na teritoriji GO Grocka.Operativnim radom MUP epigrafski spomenik je lociran u šumarku pokraj asfaltnog puta nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici. Na tom mestu spomenik je očigledno ostavljen od strane lica koja su ga i ukrala, upravo na način na koji je Narodni muzej u Beogradu i apelovao u svom obraćanju putem medija.

Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku UKP, Dejanu Kovačeviću  koji je predmet postavio kao prioritet i uključio SBPOK, zatim SBPOK i PU za grad Beograd, PS Zvezdara koji su postupali i pronašli spomenik.Udruženim radom MUP, Narodnog muzeja u Beogradu i medija postignut je primarni cilj – spomenik je najzad bezbedan u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu. Policija nastavlja sa potragom za počiniocima ove teške krađe, dok će stručne službe Narodnog muzeja u Beogradu nastaviti sa stručnom i naučnom obradom epigrafskog spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorskim postupkom. 

Krađa rimskog kamenog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića uz put koji vodi ka deponiji Vinča, uzbunila je i uznemirila stručnu i širu javnost. Činjenicom da se krađa dogodila neposredno nakon uvida i dokumentovanja od strane stručnjaka Narodnog muzeja u Beogradu, koje je prethodilo pripremama za bezbedan transport epigrafskog spomenika sa mesta nalaza, svedoci smo na žalost dobro organizovanih kriminalnih aktivnosti usmerenih na krađu arheoloških nalaza. 

Krivično delo krađe dobra koje uživa prethodnu zaštitu, a koje je vlasništvo Republike Srbije, prilika je da iznova podsetimo na rasprostranjenost kriminalnih aktivnosti povezenih sa devastacijom arheoloških nalazišta od strane divljih kopača, ilegalnom trgovinom i izvozom pokretnih arheoloških nalaza. Iznova podsećajući da arheološki predmeti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji i svim njenim građanima neizmerno je važno da shvatimo da se devastacijom arheoloških nalazišta šteta nanosi ne samo ustanovama zaštite čiji je osnovni zadatak zaštita zajedničkog kulturnog nasleđa već i svim građanima koji kulturno nasleđe prepoznaju kao svoje. 

.