U samoj završnici tematske izložbe „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti, Narodni muzej u Beogradu omogućiće posetiocima besplatnu posetu i uživanje u slikarstvu Đure Jakšića.

Sa željom da se jedinstvena prilika za upoznavanje, za doživljaj i  učenje o slikarskom opusu jednog od najprepoznatljivijih umetnika srpskog romantizma pruži  što većem broju posetilaca, od subote 7. septembra, do poslednjeg dana izložbe, 15. septembra, svi zainteresovani će biti dobrodošli u Veliku galeriju centralne zgrade Narodnog muzeja u Beogradu.

Izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva. Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

Posetioci će moći da se priključe vođenju kroz postavku 7. i 14. septembra u 17 časova, kao i  10. septembra u 12 časova.

U Atrijumu Narodnog muzeja će se održati predavanje 12. septembra u 18 časova pod nazivom Umetnik u službi dinastičke propagande: Đura Jakšići i srpske dinastije sredinom XIX veka.  Predavanje će održati dr Igor Borozan, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom poslednjih dana izložbe za decu i mlade smo pripremili radionice „Slikom do pesme i pesmom do slike“ 7. septembra u 13 časova, namenjenu posetiocima uzrasta od 10 do 14 godina, kao i radionicu „Stvarnost na slikarskom platnu“ 12. septembra u 18 časova za decu od 7 do 10 godina. Za učešće u radionicama potrebno je prijaviti se na adresu radionice@narodnimuzej.rs

U nedelju 8. septembra povodom održavanja svečanosti „Portal ka vekovima,“na Trgu republike,  Narodni muzej će biti otvoren od 10 do 24 časa i u potpunosti besplatan za posetu.

Više informacija o izložbi.