Obeležavajući prvu godišnjicu nakon svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, otvara se 27. juna izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti. Spretno uravnotežena između mita i stvarnosti postavka predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Podsećajući da je prošlogodišnje svečano ovaranje Narodnog muzeja bilo obeleženo upravo slikom Đure Jakšića, Devojka u plavom, izložba dela ovog istaknutog umetnika prilika je da se na prigodan način obeleži za našu kulturu važna godišnjica. Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme. Danas, nakon godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, kao i dela koja se čuvaju u Skupštini grada Beograda, manastiru Grgetegu i Vraćevšnici, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Srpska Crnja, kao i dela iz privatnih kolekcija. Izložba, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, obuhvata tri tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo. Kako bi se posetiocima pružila prilika da se što neposrednije upoznaju sa stvaralaštvom Đure Jakšića izložba je upotpunjena pričom o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju.

Tokom trajanja izložbe biće realizovani raznovrsni i brojni prateći programi  u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

Izložba, koju je novosadska publika imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske, biće u Narodnom muzeju u Beogradu otvorena od 27. juna do 15. septembra 2019. godine.

 

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE

Jul: 

 

REDOVNA STRUČNA VOĐENjA

Utorkom u 12 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja u Beogradu

Subotom u 17 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja u Beogradu

 

PREDAVANjA I AUTORSKO VOĐENjE

Vođenje: Autorsko vođenje kroz izložbu
Četvrtak, 04. jul u 18 časova

Predavanje: Prvi moderni: Đura Jakšić i stvaranje mita o ukletom umetniku
Četvrtak 11. jul 2019, 18 časova

Predavanje: Đura Jakšić – Od Danila do Rembranta
Četvrtak 18. jul 2019, 18 časova

Predavanje: Kad bi moma zvezda bila 
Četvrtak 25. jul 2019, od 18 časova

 

RADIONICE

U bojama Đure Jakšića

Subota, 3. avgust 2019
Od 16 do 18 časova
Uzrast: 7 – 10 godina

Obučeni u likove Đure Jakšića

Subota, 17. avgust 2019
Od 16 do 18 časova
Uzrast: 10 – 14 godina

 

 

Play muzej – Ciklus: Đura Jakšić – Jeste li mi rod?

Radionice za decu (10-14 godina):
Đura i poezija  četvrtak, 04. jul u 18 časova
Đura i istorija četvrtak, 11. jul u 18 časova
Zaljubljeni Đura četvrtak, 18. jul u 18 časova

Radionice za odrasle:
Đura Jakšić – Dve preda mnom staze stoje četvrtak, 25. jul u 18 časova

 

Kostim za junake iz naše prošlosti
Subota, 6. jul 2019
Od 13 do 15 časova
Uzrast: 7 – 10 godina

 

I ja slikam portrete
Subota, 20. jul 2019
Od 13 do 15 časova
Uzrast: 7 – 14 godina

 

Portret gospodina Đure Jakšića
Subota 27. jul 2019
Od 16 do 18 časova
Uzrast: 6 i 7 godina