U čast obeležavanja 73 godine od osnivanja Muzeja, posetioci sajta Narodnog muzeja u Beogradu putem virtuelne izložbe Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda. Ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja mogu da se upoznaju sa spomeničkim nasleđem koji se nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine Područja oko Dositejevog liceja.

Muzej Vuka i Dositeja, posvećen velikanima srpske kulture – prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i književniku i reformatoru srpskog jezika  Vuku  Stefanoviću Karadžiću, osnovan je 28. februara 1949. godine. Svoje prve posetioce počeo je da prima u januaru sledeće godine u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, 1808. godine. Zgrada se nalazi na Dorćolu, u jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina u Beogradu čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka. Ovaj prostor, nazvan Područje oko Dositejevog liceja od 1989. godine uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Izložba Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda. Ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja je tematski podeljena u više delova i omogućava upoznavanje sa istorijatom značajnih objekata i ulica koje se tu nalaze.

Uz  reprodukcije dela više umetnika rađenih u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom inspirisanihpodručjem oko Dositejevog liceja, izložba je dopunjena i fotografijama nastalih u periodu od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka, reprodukcijama istorijskih mapa i karata na kojima je prikazan stari Beograd kao i tekstom koji upotpunjuje čitavu priču.