XXII MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

 

Narodni muzej Srbije tradicionalno je domaćin Međunarodne smotre arheološkog filma, još od 1998. godine kada je u saradnji sa organizatorima Festivala arheološkog filma u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu prvi put kod nas organizovao ovakvu manifestaciju. Svake godine jedna od zemalja učesnica je domaćin Smotre i ove godine je to Republika Italija, čijim će višestruko nagrađenim filmom  Langobardi Alboino e Romans Smotra biti otvorena. Ovim povodom posetiocima Smotre obratiće se gospodin Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu.

Na Smotri će biti prikazano 30 filmova iz 9 zemalja – Italije (4), Hrvatske (1), Rusije (3), Nemačke (1),  Belgije (1), Španije (5), Grčke (2), Irana (1) i Srbije (12). Smotra nije tematski ograničena i reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina. Filmovi koje će publika imati prilike da vidi uglavnom su novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda, a kao i prethodnih godina odlikuje ih visok naučni kvalitet, ali i inspirativan pristup kulturnoj baštini, omogućavajući ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije i kulture da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Ideja za organizaciju Međunarodne smotre arheološkog filma nastala je iz želje da se uz izložbenu delatnost, koja pripada osnovnom načinu prezentovanja muzejske građe, publici ponude arheološki sadržaji u drugačijem mediju. Smotra je jedina manifestacija ove vrste u Srbiji i od samog početka zamišljena je kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma, a Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim projekcijama iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina. Cilj i namera sa kojom se Međunarodna smotra održava u Narodnom muzeju Srbije jeste da se građani i na ovaj  način zainteresuju za očuvanje kulturne baštine i aktivnije uključe u zaštitu nasleđa.

Detaljnije o programu sa ovogodišnje smotre možete pogledati ovde.