„ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ДЕЛА“

Конкурс за уметнике и креативце, 

награда 75.000 динара

Београд, 12. 05. 2020. године – Национална платформа Србија ствара и студио за развој видео игара Playrix RS, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDР) позивају све професионалне уметнике/це и креативце свих профила да се пријаве на конкурс „Од инспирације до дела“.

За учешће на наградном конкурсу потребно је послати ауторски видео снимак (неће се оцењивати технички квалитет снимка) у трајању од највише 10 минута, у којем аутор на креативан, иновативан и едукативан начин приказује свој стваралачки пут – од инспирације до настанка дела. Како ствараш? Шта те инспирише? Зашто је баш та врста изражавања важна за тебе и друштво? Како нове технологије утичу на стварање, улогу ствараоца и презентовање дела? – нека су од питања на које аутор треба да одговори.

Радове је, путем WeTransfera, потребно послати на konkurs@serbiacreates.rs, најкасније до 31. maja 2020. Стручна комисија, коју чине истакнути представници културног и креативног сектора, одабраће 30 најбољих радова, чији ће аутори бити финансирани износом од 75.000 динара. 

Циљ и идеја конкурса је пружање подршке уметницима/цама и креативцима који су због избијања пандемије били онемогућени да раде, због чега су многи запали у тешку финансијску ситуацију, каже виша саветница Председнице Владе РС за креативне индустрије и туризам Ана Илић, која предводи тим платформе „Србија ствара“

„То их ипак није спречило да и у кризним тренуцима пронађу начин и из својих домова допру до публике. Да бројним уметничким и креативним садржајима пруже утеху, охрабрење, инспирацију и мотивацију. Желимо да укажемо на огроман значај и неопходност културе, уметности и креативних индустрија, које су биле од суштинске важности током трајања ванредног стања. Време је да сада ми њих подржимо“, каже Илић.

У том контексту, важно је истаћи и изузетан пример колегијалности и друштвене одговорности унутар креативног сектора, коју је, прикључивши се спонзорисању конкурса, показао представник приватног сектора КИ – студио за развој видео игара „Playrix RS“ из Новог Сада.

Програм Уједињених нација за развој важан је партнер Владе Републике Србије у бројним активностима, а у последње две године и у области развоја креативних и дигиталних индустрија. 

Више информација о пропозицијама конкурса, теми и начину слања видео садржаја, можете пронаћи на званичном сајту националне платформе Србија ствара.